SKANDAL

Osmici za iće i piće malo 60.000, pa htio 120.000 KM

Trenutno direktoru OSA-e na raspolaganju 5.000 maraka mjesečno, a traži 10.000

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.9.2018

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić, zvani Osmica, tražio je od Vijeća ministara BiH da toj agenciji odobri povećanje sredstava za troškove reprezentacije s trenutnih 60.000 na 120.000 KM!  

Iz zahtjeva koji je došao pred Vijeće ministara BiH, a koji je potpisao Mehmedagić, vidljivo je da je on inicirao izmjenu Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju, čime bi troškovi za piće i jelo gostiju koji dođu u OSA-u bili udvostručeni.

 Sraman zahtjev

- Donošenjem tog pravilnika OSA-i bi se odobrilo povećanje sredstava za reprezentaciju sa sadašnjih 60.000 na 120.000 maraka. Važećim pravilnikom Agenciji je odobreno 60.000 maraka za potrebe reprezentacije na godišnjem nivou, što se pokazalo kao nedovoljno za troškove međunarodne saradnje OSA-e - napisao je Mehmedagić.

On je Vijeće ministara obavijestio da se zbog pojačane saradnje Agencije s domaćim i međunarodnim institucijama “pokazalo da je iznos od 60.000 KM odobrenih za potrebe reprezentacije nedovoljan“.

U današnjoj situaciji, kada većina građana ove zemlje živi na ivici siromaštva, a novac za liječenje djece prikuplja se donacijama, sraman je Mehmedagićev zahtjev da sadašnjih 5.000 KM za čašćavanje bude povećano na 10.000 maraka mjesečno.

Zvizdićeva podrška

Zanimljivo je da je inicijativa direktora OSA-e pred Vijeće ministara došla s pribavljenom saglasnošću Izvršno-obavještajnog odbora, na čijem je čelu Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji ipak nije uspio osigurati Mehmedagiću podršku i pred državnom vladom.

Također, iz zahtjeva je vidljivo da Mehmedagić povećanje troškova reprezentacije pokušava opravdati i time da u njih spadaju i smještaj i službena putovanja, što ne odgovara istini i činjenicama o raspodjeli budžetskog novca, jer se takvi troškovi vode pod odvojenim stavkama.


 Troši 35 miliona KM bez kontrole

Obavještajno-sigurnosna agencija ima godišnji budžet od oko 35 miliona KM, kojim Mehmedagić upravlja nikome ne podnoseći račune o tome kako ih troši.

Također, duže od godinu OSA radi bez nadzora Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om, što je protivno Zakonu o OSA-i. Komisija je u blokadi koju su uzrokovali SDA i SDS kako bi te dvije stranke imale potpunu i isključivu kontrolu nad obavještajno-sigurnosnim sektorom.

Također, OSA sa sadašnjih 60.000 KM za reprezentaciju prednjači po visini tog iznosa u odnosu na sve druge državne agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.