BIH

Smjena Puzigaće i zakon o izbornim jedinicama opet će izazvati buru

Neki u Parlamentu smatraju da je ovo zasjedanje predizborni trik SDA kako bi stvorili privid da nešto rade

Planirane vanredna i redovna sjednica

M.R.S.

25.9.2018

Na zahtjev dvije trećina Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH) zakazala je za prekosutra dva zasjedanja.

Dnevni red bit će kao i na sjednicama u julu, koje su bile burne i prekinute te koje su obilježile optužbe, što bi se moglo i ponoviti. 

Stoga neki u Parlamentu smatraju da je ovo zasjedanje predizborni trik SDA kako bi stvorili privid da nešto rade, dok ozbiljne stvari, poput pitanja boraca i gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, nisu na dnevnom redu.

Delegati bi prvo na vanrednoj sjednici trebali raspravljati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH za koji su Bradara te dopredsjedavajući Doma Drago Puzigaća (SNSD) rekli da je pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

Ako bi zakon bio razmatran kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, on ne bi bio usvojen, jer ga ne podržavaju iz HDZ BiH i HNS.

Upravo zbog ovakvog Puzigaćinog poteza Klub delegata iz reda srpskog naroda zatražio je njegovu smjenu, što bi trebalo biti jedna od tačaka redovne sjednice koja je planirana po okončanju vanredne.

Bradara je na sjednici u julu rekla da je smjena Puzigaće pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.