HAG

Sada i Karadžić zahtijeva isključenje sudije Merona

Advokati u podnesku stalno ističu pravo okrivljenog na pošteno i nepristrasno suđenje i ističu ga kao jedno od temeljnih ljudskih prava te smatraju da Meron ni u kom slučaju ne može biti nepristrasan

Arhiv

S. N.

26.9.2018

Radovan Karadžić, ratni politički lider bosanskih Srba, nepravomoćno osuđen i za genocid u Bosni i Hercegovini, zatražio je da se iz Žalbenog vijeća Tribunala u Hagu (MICT) isključi sudija Teodor Meron (Theodor). 

U podnesku ovom međunarodnom sudu Karadžićevi advokati pozvali su se na prethodnu odluku u sličnom postupku ratnom vojnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću, koji je, također, nepravomoćno osuđen i za genocid u BiH. 

U dokumentaciji koju su priložili MICT-u advokati ističu iste argumente kao i branitelji Mladića. Sudija Meron, prema njihovim tvrdnjama, pokazao je pristrasnost time što je potvrđivao presude osobama koje su bile potčinjene Karadžiću. 

Naveli su da je Meron učestvovao u 13 slučajeva koji su povezani s presudom Karadžiću. Dodaju i da je potvrdio 14 presuđujućih presuda osobama koje su bile potčinjene ratnom političkom lideru bosanskih Srba. 

Advokati u podnesku stalno ističu pravo okrivljenog na pošteno i nepristrasno suđenje i ističu ga kao jedno od temeljnih ljudskih prava te smatraju da Meron ni u kom slučaju ne može biti nepristrasan. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.