TRIBUNAL U HAGU

Meron odbio zahtjev Karadžića

On se ranije sam isključio iz rasprave o žalbama Karadžićevih advokata i Tužilaštva Tribunala u Hagu

S. N.

3.10.2018

Teodor Meron (Theodor), predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale (MICT), tijela koje je nastalo nakon gašenja Tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, odbio je zahtjev odbrane Radovana Karadžića da se iz Žalbenog vijeća ukloni još jedan od sudija.

Meron se ranije sam isključio iz rasprave o žalbama Karadžićevih advokata i Tužilaštva Tribunala u Hagu, kako bi osigurao da se ovaj proces okonča što prije i na najbolji mogući način. Istakao je da je odluku donio "u interesu pravde".

Karadžić je zahtijevao da se iz petočlanog Vijeća sada isključi sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Roza (De Caires Rosa), koji je zamijenio Merona. Ustvrdio je da bi i taj sudija mogao biti pristrasan.

No, Meron je ostao na poziciji predsjednika MICT-a, što mu daje za pravo da odlučuje o podnescima.

U odluci koju je upravo saopćio, Meron je naveo da Karadžićev zahtjev nije validan te ga je odbacio.

Sudsko vijeće koje razmatra žalbe strana u presudi Karadžiću, na osnovu odluke Merona, uz sudiju Roza, čine i sudija Grasijela Suzana Geti Santa (Graciela Susana Gatti), Hose Rikardo de Prada Soalesa (Jose Ricardo), Vilijam Sekule (William) i Van Prusen Joensen (Vagn Prussen).
U prvostepenoj presudi politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen je na 40 godina robije. Tribunal u Hagu tada je potvrdio i tačku optužbe za genocid u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.