REAKCIJE

Nermin Džindić: Navodi iz žalbi u vezi s garancijama za Blok 7 su netačni

"BankWatch Network" i "Arhus centra" i ranije se žalile na sve korake u realizaciji projekta

Arhiv

M.R.S.

28.9.2018

Vijeće za državnu pomoć BiH je vrlo kvalitetno uzelo u obzir sve elemente vezane za izdavanje garancije Federacije BiH za kredit "Elektroprivrede BiH" za gradnju Bloka 7 TE Tuzla i ono što je navedeno u pismu Energetske zajednice, a nalazi se u žalbi organizacija "BankWatch Network" i "Arhus centra", u najmanju ruku je netačno.

Kazao je ovo danas Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

- Vijeće je kao podlogu imalo i našu Studiju izvodivosti tako da su mu vrlo dobro bili poznati svi troškovi vezani za projekt i način njihovog finansiranja, kao i omjer kredita i finansijsko stanje "Elektroprivrede". Uvjerenja sam da će i postupak pred Zajednicom imati isti zaključak – dodao je Džindić.

Istakao je da su se ove dvije kuće i ranije žalile na sve korake u realizaciji projekta, pa čak i pred Energetskom zajednicom, te da je FBiH već imala jedan postupak u kojem su navodi žalbe odbačeni i dobivena saglasnost Energetske zajednice.

Podsjetimo da je Energetska zajednica jučer upoznala Parlament FBiH o žalbi koju su joj dostavili "BankWatch Network" i "Arhus centar". Tom žalbom, pojašnjava ministar, ove dvije kuće navode da garancija FBiH predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć i da rješenje Vijeća za državnu pomoć BiH nije tačno. Istim pismom Energetska zajednica obavještava Parlament da će pred Energetskom zajednicom biti otvoren postupak po ovoj žalbi u skladu s pravilima Zajednice, te izražavaju zabrinutost za navode iz žalbe.

Radi pojašnjenja, Vijeće za državnu pomoć BiH je utvrdilo da su kumulativno ispunjeni uvjeti iz Uredbe o namjeni, kriterijima i uvjetima za dodjelu državne podrške u FBiH, te da pojedinačna garancija Federacije BiH Javnom preduzeću "Elektroprivreda BiH" za kreditno zaduženje u svrhu realizacije gradnje Bloka 7 ne predstavlja državnu podršku u smislu člana 3. stava 1. Zakona o sistemu državne podrške.

Ovo je, kako nam je potvrđeno, pozitivno. Naime, prema tom zakonu, državna podrška je svaki rashod ili umanjeno ostvarenje javnog prihoda, koju može dodijeliti davatelj državne podrške, čime se narušava ili postoji opasnost od narušavanja konkurencije na tržištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.