INTEGRACIJE

Svako probijanje roka usporava put ka EU i ruši ugled države

Niko ne može reći kada ćemo odgovoriti na pitanja, kaže Dilberović

Dodatna pitanja vlastima stigla 20. juna, rok bio kraj ovog mjeseca. Arhiva

Piše: E. HALIMIĆ

29.9.2018

Bosna i Hercegovina ponovo neće ispoštovati rok za dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, potvrdio je za „Avaz“ direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović. Institucijama BiH 20. juna je dostavljeno 655 dodatnih pitanja. Također, našoj državi preporučeno je da odgovore dostavi u drugoj polovini septembra.

Pravna država

- U ovom trenutku niko ne može dati pouzdan odgovor na pitanje kada će BiH tačno dostaviti odgovore na dodatni set pitanja. Uvjeren sam da se u ovom trenutku proces, što se tiče institucija u Bosni i Hercegovini, privodi kraju. Ali, ipak treba imati na umu da ni Upitnik, pa tako ni dodatna pitanja, ne služe za otklanjanje eventualnih mana ove države niti za mirenje nepomirljivih stavova - naglasio je Dilberović.

Dodao je da su svi nivoi vlasti u BiH dostavili svoje doprinose za pripremu cjelovitih odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije.

Probijanje rokova već je postalo tradicionalno, a politički analitičar Adnan Huskić kazao je za „Avaz“ da bi sada svima u BiH trebalo biti jasno da vlastima pitanje članstva u EU nije u interesu.

- Njima nije u interesu, jer se tu pojavljuje pitanje uspostavljanja pravne države i tu pada cijela priča o njihovoj navodnoj posvećenosti Evropskoj uniji. Zbog izborne kampanje ova priča je potisnuta čak i kod onih koji su se busali da su predvodnici evropskog puta - naglasio je Huskić, dodajući da svako probijanje roka produžava naš put prema Evropskoj uniji.


Dilberović: Pitanja ne služe za otklanjanje eventualnih mana države. Arhiva

Huskić: Nije im u interesu uspostavljanje pravne države. Arhiva

Kovačević: Mehanizam koordinacije ne funkcionira. Arhiva

Stvarno stanje

Doktor političkih nauka Slaven Kovačević kaže da je očigledno da Mehanizam koordinacije ne funkcionira onako kako je zamišljen.

Dodao je da ćemo kao posljedicu imati rušenje ugleda države, jer bismo kao potencijalni kandidat trebali moći odgovoriti na izazove koje nameće Evropska komisija.

- Očito postoje pitanja koja duboko zadiru u interese pojedinih političkih stranaka koje ne vode računa o državi, već samo o sebi. To je problem, jer je država talac političkih odluka onih stranaka koje ne žele ponuditi kvalitetne odgovore na dodatna pitanja EK, odnosno pokušavaju zamaskirati stvarno stanje u BiH – naglasio je Kovačević.

Sporna pitanja

Dilberović je pojasnio da u ovom trenutku nije moguće znati koliko će na kraju ostati spornih pitanja u vezi s kojima radne grupe kroz Mehanizam koordinacije neće moći doći do jedinstvenog stava.

- Do kraja ovog mjeseca radne grupe trebale bi završiti posao, odnosno finalizirati cjelovite odgovore i izdvojiti eventualno sporne – kazao je Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.