OTVORENO

Džaferović i Genjac su licemjerni jer su i oni podržavali zakon o prebivalištu, a sada optužuju druge

Postoji tendencija stalnog iseljavanja povratnika što potiču srpske vlasti, ali nažalost i pojedini takozvani predstavnici Bošnjaka

Sadik Ahmetović. Arhiv

Piše: Avaz.ba

3.10.2018

quote
<p><em>Ja sam stava da trebamo raditi kroz institucije, a da li će se u tim institucijama naći više predstavnika SDS-a ili SNSD-a to je drugorazredna stvar. Bio bih najsretniji da se srpski narod opredjeli za predstavnike koji priznaju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici, no to, nažalost, neće biti slučaj. </em></p>

Sadik Ahmetović kandidat za podpredsjednika RS, u razgovoru za "Avaz" otvoreno govori o trenutnoj situaciji i položaju Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, te o saradnji sa Dodikom i SNSD-om. 

Kako ocjenjujete trenutni položaj Bošnjaka u entitetu RS?

Situacija nije dobra. Postoji tendencija stalnog iseljavanja povratnika što potiču srpske vlasti, ali nažalost i pojedini takozvani predstavnici Bošnjaka. Drugačije ne mogu objasniti njihov nemar prema povratničkoj populaciji i nedostatak bilo kakavih sistemskih rješenja. Kad Milorad Dodik ukine bosanski jezik u školama, onda nije dovoljno izdati saopćenje. Kad Dodik organizuje referendum, onda nije dovoljno prijetiti ukidanjem RS.

Uopće od ovih retoričkih nadmetanja povratnici imaju više štete nego koristi. Mi trebamo raditi na privlačenju investicija u povratnička mjesta, na otvaranju novih radnih mjesta, dakle na opstojnosti povratka. Održivog povratka neće biti u stanju stalne političke nestabilnosti. Na tom ekonomskom planu urađeno je, nažalost, jako malo u proteklih 20 godina. Povratnici su ne samo malobrojni, ali često i krajnje siromašni i osuđeni na pomoć države. Njima par metara predizbornog asfalta zaista ne znači puno.

U povratak je uloženo puno novca. Spominje se milijarde od domaćih institucija i međunarodnih organizacija. Šta se dogodilo s tim novcem?

Ovo je jedno pitanje na koje vjerovatno nikad nećemo dobiti kompletan odgovor. Moje mišljenje je da i deset posto tog novca, ali uloženog pametno i namjenski, moglo je potpuno promijeniti sudbinu povratnika u RS. Umjesto da se doniraju famozne freze koje su kasnije preprodavane, trebalo je ulagati u otvaranje novih radnih mjesta. Umjesto da se asfaltiraju putevi do kuća stranačkih funkcionera, trebalo je graditi infrastrukturu koja bi povratničkoj djeci omogućila siguran put do škole.

I konačno, umjesto da se otvaraju „predizborni projekti“, trebalo je ulagati sistematski, sa jasnom strategijom, ne samo u naselja gdje žive povratnici koji odgovaraju jednoj političkoj opciji, već tamo gdje ih ima najviše. Degutantno je gledati kako ovih dana Edin Ramić i Ramiz Salkić presjecaju vrpce u par sela opredeljenih da glasaju za SDA, dok hiljade povratnika koji nisu politički angažovani nemaju struju i vodu.

Kako je na položaj povratnika uticao Zakon o prebivalištu?

Zakon o prebivalištu je prepolovio bošnjačko biračko tijelo u RS i to se danas vidi, pogotovo nakon izbora 2016. Mi smo 2012. uspjeli odbraniti načelničko mjesto u Srebrenici samo zahvaljujući starom zakonu. Nakon njegove promjene počelo je šikaniranje povratnika, traženje dodatne dokumentacije da se može prijaviti prebivalište u RS.

Žalosno je što danas o ovom zakonu najviše pričaju predstavnici SDA. Ja se tačno sjećam da je Halid Genjac bio spreman da SDA glasa za Zakon, ali sam mu ja rekao na kolegiju da ću javno kazati da je to direktno učešće u novom etničkom čišćenju Bošnjaka u RS. Na kolegiju je predloženi zakon branio Šefik Džaferović, na sjednici parlamenta je šutio, o tome bar postoji stenogram sa sjednice koji potvrđuje pasivnu ulogu kluba SDA u donošenju zakona. Licemjerno je da danas svi oni za Zakon optužuju druge a zaboravljaju pritom sopstvenu krivicu.

Ima li ili nema saradnje sa Miloradom Dodikom?

Pa, SDA koja protiv ove saradnje govori najviše je u više općina u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om. Prije par dana Edin Ramić je zajedno sa SNSD-ovim načelnikom Zvornika Zoranom Stevandićem otvarao neki put. Istovremeno oni stalno pričaju da nema saradnje sa Dodikom, što je po meni potcijenjivanje inteligencije građana.

Ja sam stava da trebamo raditi kroz institucije, a da li će se u tim institucijama naći više predstavnika SDS-a ili SNSD-a to je drugorazredna stvar. Bio bih najsretniji da se srpski narod opredjeli za predstavnike koji priznaju sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici, no to, nažalost, neće biti slučaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.