INICIJATIVE

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović za "Avaz": Napade na povratnike uvrstiti u krivično zakonodavstvo države

Napadi na povratnike destabiliziraju BiH, produbljuju nacionalne podjele i mogu biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti, rekao je Ahmetović

Sadik Ahmetović. Facebook

Alen Bajramovic

9.1.2024

Nakon serije događaja koji su uznemirili povratnike u pojedinim dijelovima BiH, bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović najavio je da će u narednih nekoliko dana, sa timom pravnika, uputiti inicijativu visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH da se krivična djela napada na povratnike uvrste u krivično zakonodavstvo BiH, te da se propišu rigorozne kazne za počinitelje. U izjavi za “Avaz” Ahmetović kaže da se u dosadašnjem periodu pokazalo da lokalne policijske strukture ni u RS, ni u FBiH nisu dovoljno jake i sposobne da preduprijede i na adekvatan način procesuiraju ova krivična djela.

- Napadi na povratnike destabiliziraju BiH, produbljuju nacionalne podjele i mogu biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti, te vrlo lako ugroziti mir u našoj zemlji. Populizam i teške izjave nakon svakog napada ne pomažu povratnicima. Naprotiv, populistička retorika im dodatno usložnjava život. Jedini odgovor za sigurnost svakom čovjeku u BiH, pogotovo ovim senzibilnom grupama i pojedincima, mora biti institucijalna zaštita svakog čovjeka, u ovom slučaju povratničke populacije. Slikanje sa povratnicima, paketići nakon svakog napada i uznemiravanja nisu odgovor na problem – ističe Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.