BIH

"Istinomjer" ocijenio Džaferovićev istup kao nedosljedan!

Istinomjer.ba

4.10.2018

Prilikom debate na FTV-u o Zakonu o prebivalištu Šefik Džaferović je držao lekciju Denisu Bećiroviću, kao glavnom krivcu za njegovo usvajanje u prethodnom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. U tom trenutku reagirao je Fahrudin Radončić. I na portalu "Istinomjer.ba" primijetili su ovaj detalj iz debate, a na osnovu vlastite analize, Džaferoviću su za učešće u njoj dali ocjenu "nedosljedan".  

U nastavku vam prenosimo kompletan tekst objavljen na "Istinomjeru".

Prije nekoliko noći svjedočili smo još jednoj predizbornoj TV debati, u kojoj su učestvovali: Denis Bećirović (SDP), Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), u svojstvu kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima 2018. Jedna od centralnih tema debate bio je i Zakon o prebivalištu BiH, za čije donošenje Šefik Džaferović ni sam ne zna koga bi "okrivio".

Podsjećamo, Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH, nakon što su usvojene u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, stupile su na snagu 29. jula 2015. godine, i od tada traju polemike o štetnosti ovog zakona za povratničku populaciju. Ovo pitanje opet se aktueliziralo te postalo politički instrument u predizbornoj kampanji. 

U toku polemike o donošenju Zakona o prebivalištu BiH, za koji je, između ostalog, rekao i da je rezultat “sporazuma s Dodikom”, da je ovaj zakon doveo do "promjene Dejtonskog sporazuma", te da je istim "ograničena sloboda kretanja povratnika", Šefik Džaferović najprije je optužio Denisa Bećirovića, odnosno SDP.

"Vi skrećete s teme, vi ste glasali za Zakon o prebivalištu. Čovjek je normalno mogao da ode u administraciju i kaže: “Ja od danas živim tu”, da niko ne može ništa da ga pita. Vi, i rad stranaka u Predstavničkom domu glasali su za takav zakon. Danas čovjek mora donijeti torbu papira i onda mu službenik odlučuje opet o tome da li će mu promijeniti prebivalište ili neće."

Nakon adresiranja optužbi na SDP, Džaferović je prešao na Senada Šepića.

"Mi smo liderska stranka i bilo je naravno i propusta, ali ja Vas pitam zašto ste izglasali Zakon o prebivalištu i napravili veliki problem? Nećete da mi odgovorite na pitanje zašto ste glasali za Zakon o prebivalištu? Šepić je bio zamjenik ministra i on je odgovoran, ima zapisnik, ja sam vodio politiku u Parlamentu, i do neba se čula moja galama: "Nemojte to, ljudi, raditi."

Nakon SDP-a i Šepića, Džaferović je rekao da je i SBB krivac za usvajanje Zakona o prebivalištu.

"Vi ste izglasali taj zakon, i vi i SBB. Da niste glasali, mi danas ne bismo imali taj zakon, i to su činjenice."

Na ove Džaferovićeve konstatacije reagirao je Fahrudin Radončić, rekavši sljedeće:

"Samo da vas podsjetim, nadam se da je u pitanju samo zaboravnost. Kada je Šepić odlazio iz SDA, Bakir Izetbegović, nađite mu izjavu, stavio mu je na teret da je on najveći krivac za Zakon o prebivalištu. Zašto sada napadate čovjeka, a indirektno i nas."

Na ovu Radončićevu opasku Džaferović je odgovorio sa "da, to je tačno".

I bh. javnost je itekako zapamtila rat saopćenjima Senada Šepića i SDA upravo na ovu temu, i to nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović, na jednoj od prošlogodišnjih SDA tribina pod nazivom “Odgovori SDA na aktualna politička pitanja”, odgovornost za donošenje Zakona o prebivalištu prebacio upravo na Senada Šepića, jer u svojstvu zamjenika ministra "nije predložio neki drugi, bolji zakon". Zvanično saopćenje SDA o ovome bilo je još "eksplicitnije".

"Iz svog skupog i ogromnog stana u srcu Sarajeva "slomi se" boreći se za položaj Unsko-sanskog kantona i naroda koji tamo živi. Kada je donošen sramni Zakon o prebivalištu, koji je ugrozio slobodu kretanja povratnika, Šepić je bio zamjenik ministra u ministarstvu koje je predložilo to nakaradno rješenje. Uopće se nije tome suprotstavio niti javno oglasio. U zadovoljenju vlastitih i ličnih interesa, a naročito potrebe da bude bošnjački političar prihvatljiv nebošnjacima, ništa mu nije sveto. Prilikom rasprave u Državnom parlamentu bio je spreman da relativizira čak i genocid u Srebrenici i izjednači krivicu agresora i branioca Bosne i Hercegovine." 

Shodno navedenom, Džaferovićevoj neodlučnosti i promjeni mišljenja u svega nekoliko minuta, o tome ko je krivac za usvajanje Zakona o prebivalištu BiH, na "Istinomjeru" je dobio ocjenu nedosljedno, zaključuje se u tekstu portala "Istinomjer.ba".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.