ZDRAVSTVO

Sindikat radnika odlučio da je štrajk upozorenja 9. oktobra

Za vrijeme pauze u toku radnog vremena u glavnom holu bolnice

D. Pa.

D. Pa.

5.10.2018

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu JU Kantonalna bolnica Zenica donio je odluku da 9. oktobra održe štrajk upozorenja. Kako je pojašnjeno, štrajk upozorenja bit će održan od 11 do 11.30 sati, za vrijeme pauze u toku radnog vremena, u glavnom holu bolnice.

Razlozi za organiziranje štrajka upozorenja, navodi Fahrudin Heco, predsjednik NSSRZUZ FBiH OO JU Kantonalna bolnica Zenica, jesu nelegalno evidentiranje mjesečnog fonda sati radnicima koji su redovnim radom postignu višak ili manjak sati u odnosu na radnike koji rade osmosatno radno vrijeme te nepoštivanje usmenog dogovora između menadžmenta i Sindikata kada je dogovoreno da radnici neće biti oštećeni, nego da će im višak sati biti isplaćen kao prekovremeni rad.

⁃ Razlozi su i ignoriranje zahtjeva Sindikata kada je u pitanju usklađivanje Pravilnika o radu sa zakonskim i podzakonskim aktima i oduzimanje prava na skraćeno radno vrijeme radnicima na odjelima s posebnim uvjetima rada, a da se ništa nije promijenilo u odnosu na ranije stanje - navodi se u odluci koju potpisuje Heco.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.