ZENICA

Radnici ArcelorMittala u štrajku već treći dan protestiraju pred upravnom zgradom

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk

Sa lica mjesta. Fena

FENA

13.12.2023

Treći dan uzastopno, u organizaciji Samostalnog sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, radnici te kompanije okupljaju se u osam sati na dvosatnom protestu ispred zgrade uprave preduzeća te izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika.

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk.

Bez odgovora od menadžmenta

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta ponovo nisu dobili nikakav odgovor nakon dvodnevnih protesta, a od kojih, kako ističe, nemaju namjeru odustati.

- Evo, već je treći dan protesta, ali niko nam se nije obratio od uprave preduzeća, ali ni iz Općine, Kantona, Vlade... Apsolutno smo prepušteni sami sebi - kazao je Fetić, te pozvao sve nabrojane da dođu i da im se obrate.

On napominje kako isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvija štrajk ostaje "uslov svih uslova" za prekid protesta i eventualnih pregovora za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je istekao još 31. maja.

Uvećanje primanja

Sindikat je, kako je rečeno, tražio uvećanje primanja za 25 do 30 posto, ali je kompanija ponudila samo jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od 2 posto godišnje plaće; zatim isplatu regresa, uvećanje toplog obroka sa pet na 7,5 KM te isplatu "bajramaluka", umjesto kao do sada u poklonima, u novcu (100 KM), teo i isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće.

U periodu dok traje štrajk rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji, koji u protekla tri dana, kazao je Fetić, nisu dolazili na posao, mada su sve protekle dane generalnog štrajka dolazili i radili.

Arbtražom je predviđeno da rade damo 562, od oko 2.200 radnika tog preduzeća, ali i radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze te sjede na svojim radnim mjestima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.