SJEĆANJA

Na današnji dan napustila nas je Suzan Sontag

Ova prijateljica BiH, američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava, napustila nas je na današnji dan prije osam godina

Vogue.com

Fena

6.10.2018

Kao znak sjećanja na počasnu građanku Sarajeva i prijateljicu Festivala MESS, direkcija ovog kulturnog događaja završnog dana je upriličila poseban događaj njoj u čast.   

Tako je na Trgu Suzan Sontag (Susan) pred Narodnim pozorištem upriličeno snimanje zajedničke fotografije s porukom Suzan Sontag koju je napisala Sarajevu u oktobru 1993. godine, a na kojoj piše: “Dont cry for me, Sarajevo – Suzan Sontag, oktobar 1993.“

Ova fotografija će biti korištena za monografiju povodom 60. internacionalnog teatarskog festivala MESS, dok će snimak ovog događaja biti iskorišten u dokumentarnom filmu o Suzan Sontag.

Ova prijateljica BiH, američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava, napustila nas je na današnji dan prije osam godina. Ona je bila jedna od najvećih intelektualki 20. stoljeća, aktivistkinja koja se borila za pravdu i ljudske slobode zadužila je jednostavno Sarajevo, ali i sve građane BiH, stoga je, u znak zahvale, 2010. godine trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu nazvan njenim imenom.

U Sarajevo ona dolazi prvi put 1993. godine. Iste godine se odlučila na režiranje predstave "Čekajući Godoa", upravo na MESS-u, želeći na taj način svijetu skrenuti pažnju na to šta se dešava u Sarajevu.    

U tada ratom zahvaćeno Sarajevo je dolazila devet put, a njen posljednji roman je napisala 2000. godine, posvetivši ga svojim prijateljima našeg glavnog grada.      

Suzan Sontag je rođena 16. januara 1933. u Njujorku, dok je s ovog svijeta otišla 2004. godine.       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.