IZBORI 2018.

Do 11 sati izlaznost bila 11,41 posto, za Petrića su sve nepravilnosti nebitne

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, na prvoj današnjoj konferenciji za medije CIK-a

Arhiv

Avaz.ba

7.10.2018

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, na prvoj današnjoj konferenciji za medije CIK-a, održanoj u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da izborni proces od jutros od sedam sati teče bez problema i da je Komisija u stalnom kontaktu sa svim sigurnosnim agencijama koje nisu evidentirale narušavanje izbornog procesa. 

On je kazao da je uz pojedinačna kašnjenja jutros u sedam sati otvoreno svih 5.700 biračkih mjesta u BiH te da je izlaznost do 11 sati bila 11,41 posto, ali da u ovaj broj nisu uključene sve općine, jer nisu dostavljeni svi podaci. Inače, rečeno je da je 2014. godine izlaznost za isti period bila oko 14 posto.

Na upit novinarke "Dnevnog avaza" kako CIK komentira prijave i prigovore na regularnost toka izbornog procesa i ima li mehanizme da djeluje odmah, jer je za pojedina biračka mjesta navedeno da se dešavaju malverzacije, poput toga da je jedan predsjednik biračkog odbora u pijanom stanju napadao posmatrače, da se u jednom objektu na području sarajevske općine Novi Grad glasački listići popunjavaju u jednom ugostiteljskom objektu te da se lobira da se glasa za SDA, Petrić je kazao da takvi slučajevi "nisu vrijedni spomena".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.