AKTUELNO

Naredne sedmice izbor predsjednika CIK-a

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora

Centralna izborna komisija BiH. Avaz

Srna

13.3.2020

Naredne sedmice trebao bi biti održan sastanak članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH kako bi bio izabran predsjednik ove komisije između novoizabranih članova Jovana Kalabe i Vanje Bjelica-Prutine jer je dosadašnji predsjednik Branko Petrić smijenjen s ove pozicije, saznaje Srna u CIK-u.

Kalaba i Bjelica-Prutina, koji su izabrani na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, danas su se kratko javili na posao i razgovarali s ostalim članovima CIK-a.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat na ovoj poziciji traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.


Sastanak naredne sedmice. Avaz

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici reizabrani su novi-stari članovi Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica-Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smjenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju dFnom izbora. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.