IZBORI 2018.

Petrić: Pola od 500 hiljada nevažećih listića je bilo prazno, ja ne znam zašto

Gradske i općinske izborne komisije su primale materijale od biračkih odbora i obrađivale iste u skladu sa zakonom

Arhiv

H. Bijedić

11.10.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je pres-konferenciju na kojoj su predstavljeni novi rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a, naglasio je da je jutros put gradova i općina u BiH krenulo sedam kamiona da preuzmu sav izborni materijal korišten u ovim izborima, u oko 30.000 vreća raznih boja, koji će u skladištu CIK-a u Lukavici biti smješten na više od 1.100 paleta i biti spreman da se u njega izvrši uvid ili ponovno brojanje u postupku utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata. 

On je naglasio da se skladište CIK-a, kao i glavni centar za brojanje mogu posjetiti kako bi se vidjela transparentnost izbornog procesa. Sinoć se počelo s brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića u dvorani "Zetra" u Sarajevu, gdje je smješten glavni centar za brojanje. 

- To je prva kategorija listića koja se broji i ubraja u rezultate, njih oko 3.700, među kojima su i oni koji su se prijavili CIK-u da ih je neko u njihovo ime odjavio da glasaju putem pošte. Svima koji su došli na biračko mjesto omogućeno je da glasaju i njihov glas je prioritetno ubrajan, a drugi odbijani - objasnio je Petrić. 

- Pola poništenih listića su prazni, a ne nepravilno popunjeni. Zašto je to tako, ne znamo - odgovorio je Petrić na pitanje novinara.  

On je kazao da iza brojanja nepotvrđenih glasačkih listića slijedi brojanje glasova koji su dopremljeni putem mobilnih timova.

- Njih je 314, a zatim 77 hiljada onih koji su glasali putem pošte i DKP-a. To je gotovo 63 hiljade paketa, od toga šest hiljada je neuručene pošte, a 57 hiljada koji su glasali. Obično trećina do četvrtine poslane pošte se ne vrati - dodao je Petrić.

Petrić se osvrnuo i na biračke spiskove, na koje se, kako kaže, često stavljao znak minusa zbog toga što se na njima nalaze umrle osobe. Naglašeno je da je CIK 45 dana prije izbora zaključio Centralni birački spisak, a na njemu se nalaze oni koji nisu trebali, ali jesu na dan izbora. To su osobe koje pune 18 godina na dan izbora. Nije bilo prigovora 6.000 posmatrača iz NVO-a koje smo akreditirali niti 60.000 posmatrača u općinskim izbornim komisijama.

Petrić je istakao zadovoljstvo što nije zabilježen niti jedan slučaj da je neki državljanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje.

- To je najveća vrijednost biračkog spiska i to se rijetko gdje može pronaći - zaključio je Petrić.

Gradske i općinske izborne komisije su primale materijale od biračkih odbora i obrađivale iste u skladu sa zakonom. OIK ima zakonsku obavezu da rezultate biračkih odbora obradi za svoju općinu i pošalje ih CIK-u. 

Tokom današnjeg dana očekuje se kompletan završetak ovih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.