SUD BIH

Svjedok Peštalić ne zna zašto je Čaušević od njega tražio 50.000 KM

U ovom predmetu sudi se Anesu Sadikoviću, koji je drugooptuženi

Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

11.10.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje u predmetu "Pandora", u kojem Tužilaštvo BiH prvooptuženog Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIOBiH, tereti za primanje mita u iznosu od 1,7 miliona maraka.

U ovom predmetu sudi se Anesu Sadikoviću, koji je drugooptuženi.

Jutros je konačno saslušan svjedok Tužilaštva Ferhat Peštalić, koji je u više navrata izbjegavao svjedočenje zbog čega je Sud izdao naredbu za njegovim privođenjem.

Ovaj svjedok, koji se, također, bavio uvozom tekstila u periodu od 2007. godine, kazao je da uopće ne poznaje optuženog Kemala Čauševića, da ga je samo jednom vidio, ali da s njim nije imao nikakvu poslovnu saradnju.

Kazao je da je do upoznavanja s Čauševićem došlo 2010. godine, kada je sa Sedinetom Karićem došao u Sarajevo da gledaju utakmicu Želje i Borca, ali da je to bilo svega minut i po i da nisu razgovarali o poslu.

Ovaj svjedok je kazao da mu je Karić, koji se također bavio uvozom tekstila, pričao da mu se Čaušević žali da on (Peštalić) nikome na carini ništa ne daje, zbog čega mu je tražio da mu nabaci dogovor s Čauševićem.

Na upit tužioca Dubravka Čampare je li Čaušević dolazio njegovoj kući i tražio 50.000 KM, svjedok je rekao da je to tačno, ali da je u tom periodu bio u Dubaiju.

- Ne znam zašto je tražio 50.000 maraka, ali i zbog čega je dolazio kod mene kući. S tim čovjekom nikada ništa nisam radio ili imao poslovnu saradnju - rekao je.

No, tužilac je kazao da je u izjavi koju je pročitao tvrdio upravo suprotno. Svjedok je kazao da je istina ono što govori danas u Sudu, a ne u iskazu.

Kazao je da nikada nije davao pare za uvoz kamiona na carini te da je iskaz koji je dao Tužilaštvu, dao na osnovu saznanja koje mu je ispričao Sedinet Karić.

On je danas naglasio da su sve to priče "rekla-kazala" te da ništa nije vidio.

Ovaj svjedok je rekao da nije vidio da je ikada iko Kemalu Čauševiću, a i Anesu Sadikoviću dao bilo kakav novac.

Saslušanje vještaka Grujića isključeno za javnost

Saslušan je i vještak Miloš Grujić, ali na prijedlog Čauševićeve odbrane, javnost je isključena s ovog ročišta.

Kako je Sud obrazložio, odluka je donesena zbog zaštite porodičnog života optuženog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.