IZBORI 2018.

SDP BiH traži ponovno brojanje glasova i istragu zbog izbornih malverzacija

Fena

18.10.2018

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici konstatiralo porast broja osvojenih glasova i mandata na svim niovima na općim izborima 2018. godine. 

Izražena je zabrinutost zbog rastuće apstinencije glasača na izborima, što, kako navode iz SDP-a, najviše "pogoduje nacionalističkim strankama".

Predsjedništvo SDP-a BiH smatra da su jedan od ključnih razloga apstinencije birača masovne izborne malverzacije, kojim se izborna volja građana falsificira.

Iz uvjerenja da je kandidatu SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću izborna pobjeda uskraćena upravo izbornim manipulacijama i zloupotrebama, SDP BiH će insistirati na ponovnom brojanju glasova za članove Predsjedništva BiH, ali i za druge nivoe.

SDP BiH očekuje od nadležnih pravosudnih organa pokretanje opsežnih istražnih radnji kako bi bili procesuirani i kažnjeni svi oni koji su učestvovali u suštinskom kidnapiranju demokratskog prava građana da svojim glasovima odlučuju o sastavu zakonodavnih organa u BiH.

Od Centralne izborne komisije BiH se traži da utvrdi tačan broj neiskorištenih glasačkih listića koji su vraćeni s biračkih mjesta, kako bi se utvrdilo da li zbir upotrijebljenih i neupotrijebljenih listića odgovara ukupnom broju odštampanih listića za opće izbore za sve niove.

Očekuje se i odgovor CIK-a BiH na brojne dosad uložene žalbe i prigovore na izborni proces o kojim se ova institucija još nije očitovala.

SDP BiH će nastaviti insistirati na usvajanju presudno važnih izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja savremenih tehnoloških pomogala u proces nadzora izbora i evidentiranja volje birača, kojim će biti onemogućene izborne prevare i kršenje temeljnih građanskih prava na izbor.

Po pitanju postizborne saradnje s drugim političkim strankama, stav Predsjedništva SDP-a BiH je da je potrebno utvrditi tačne rezultate izbora i razriješiti otvorena pitanja kojim je izborni proces ozbiljno kompromitiran.

Na osnovu utvrđivanja spremnosti eventualnih partnera da podrže konkretna rješenja će biti donošene i odluke o eventualnom formiranju izvršne vlasti na različitim nivoima.

Predsjedništvo je iskazalo zadovoljstvo činjenicom da omjer izabranih zastupnika SDP-a različitih nacionalnosti u zakonodavna tijela na svim nivoima još jednom potvrđuje da je SDP BiH jedini istinski baštinik i promotor multietničnosti BiH, saopćeno je iz te stranke nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.