IZBORNA PLJAČKA

Pokradeni smo, šta čeka CIK!

Tražit ćemo novo brojanje i ponavljanje izbora tamo gdje ima nepravilnosti, kazao Nikšić

Nikšić: Jasno je ko stoji iza svega; Konaković: Ne bježimo ni od ponavljanja izbora; Uk: Svjesni smo neregularnosti

Piše: K. KEŠMER

16.10.2018

Sudeći prema najavama političkih stranaka, u Federaciji BiH moglo bi se pristupiti ponovnom brojanju glasova, ali i ponavljanju izbora, a sve zbog ogromnog broja nepravilnosti i dokaza koji pokazuju da je na djelu bila otimačina i krađa glasova, i to u korist SDA.  

Reakcija Tužilaštva

Tako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jučer izjavio da „postoji suviše mnogo sumnji, indicija i jasnih dokaza da su izbori bili nepošteni i da su dobrim dijelom pokradeni“.

Zbog svega, kazao je, ova stranka tražit će novo brojanje, ali i ponavljanje izbora.

- Pokušat ćemo od CIK-a izdejstvovati ponovno prebrojavanje glasova, preciznu analizu nevažećih listića te osigurati ponavljanje izbora bar na onim mjestima gdje su se desile nepravilnosti. Takvih mjesta, prema našem mišljenju, toliko je da bi kompletni izbori trebali biti ponovljeni. S obzirom na to da svi znamo koje politike imenuju i upravljaju biračkim odborima i opštinskim i gradskim izbornim komisijama, a to su SDA, HDZ i SNSD, onda nije teško zaključiti ko stoji iza svega toga – naveo je Nikšić. 

Dodao je da SDP očekuje da, u pogledu manipulacija, po službenoj dužnosti reagira i Tužilaštvo BiH, ali i da će njegova stranka sve dokaze koje ima proslijediti.

Ponovno brojanje glasova tražit će i Narod i pravda, a kako je za „Avaz“ kazao predsjednik stranke Elmedin Konaković, ne bježe ni od ponavljanja izbora.

- Sigurno je da ćemo na velikom broju biračkih mjesta od CIK-a tražiti ponavljanje, jer općinske izborne komisije su stranačke i jedino nam ostaje da žalbe uputimo CIK-u - navodi Konaković.

Spavali na smjene

On je istakao da je jasno da su izbori grubo pokradeni i da posla ima za Tužilaštva.

- Gdje god je brojanje ponovljeno, utvrđeno je da su glasovi dodavani SDA-u. Mi smo bukvalno imali posmatrače koji su u Općini Novi Grad spavali, na smjene, kako se ni na ponovljenom brojanju ne bi nešto takvo desilo – istakao je predsjednik NiP-a.

I iz Naše stranke ističu da su već podnijeli nekoliko krivičnih prijava protiv gradskih i općinskim izbornih komisija, ali i direktno CIK-u.

- Mi apsolutno podržavamo takve zahtjeve stranaka, svjesni smo svih neregularnosti koje su se desile. Takođe, ako možemo nešto s ostalim strankama poduzeti, i to ćemo učiniti kroz dogovor s njima – kazao je generalni sekretar NS-a Nihad Uk.

Slični zahtjevi stigli su iz Nezavisnog bloka, BPS-a i stranaka iz RS.

Hadžibajrić: Sumnja u rezultate


Hadžibajrić: Zaštita biračkog prava

Saopćenjem za javnost jučer se oglasio i Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste. On je istakao da, s obzirom na brojne i evidentno prisutne nepravilnosti koje su se desile u sklopu izbornog procesa, ova stranka izražava opravdanu sumnju u rezultate izbora. 

- U cilju zaštite biračkog prava i zaštite digniteta i korektnosti samog izbornog procesa, a sve u cilju zaštite stvarnih rezultata izbora odnosno volje birača, Nezavisna bosanskohercegovačka lista će nakon objave preliminarnih rezultata općih izbora, zvanično uputiti zahtjev CIK-u za ponovno brojanje glasova na nivou Federacije BiH za sve nivoe vlasti – saopćio je Hadžibajrić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.