UPOZORENJE

Vlast u FBiH ne bavi se nagomilanim problemima, već sama sobom

S.K.

24.4.2019

Centri civilnih inicijativa (CCI) upozorili su da je Federacija BiH sedam mjeseci nakon izbora još daleko od formiranja vlasti.

- Za razliku od Narodne skupštine Republike Srpske, koja je kompletno konstituiranje završila prije kraja 2018. godine, pa i imenovala Vladu RS, Parlament FBiH je još praktično na početku procesa izvršavanja svojih ustavom propisanih postizbornih obaveza - navodi se u saopćenju CCI-ja.

Ko razlog CCI navodi ozbiljne političke sukobe u Federaciji BiH te ističe da visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) ne pokazuje namjeru da intervenira, što izaziva ozbiljnu zabrinutost. 

- Krajnja posljedica ovakvog ponašanja političara je da je vlast zemlje u veoma ozbiljnim problemima i s dramatičnim zaostacima, mjesecima se ne bavi svojim poslom, odnosno nagomilanim problemima građana, nego sama sobom - kazali su iz CCI-ja. 

Podsjećaju da nijedan federalni dom nema ni kompletirano rukovodstvo, Predstavnički dom ima samo predsjedavajućeg, dok je pokušaj imenovanja potpredsjedavajućih završio tako da nijedan od predloženih kandidata nije dobio dovoljno glasova za izbor, a da Dom naroda, ponovo, kao i na početku dva prethodna mandata, nema potpredsjednika iz srpskog naroda. 

Ističu da je u prvom kvartalu 2019. Predstavnički dom, osim nastavka konstitutivne sjednice započete u novembru 2018. godine, održao tek jednu vanrednu i jednu redovnu sjednicu te da je Dom naroda, u istom periodu, samo započeo konstitutivnu sjednicu i ništa više. 

- Nijedan dom do kraja 2018. nije usvojio ni budžet FBiH za 2019. godinu, čime je prekršen Zakon o budžetima. Oba su ga usvojila u prvom kvartalu 2019. godine - istakli su u saopćenju. 

CCI zaključuje da je transparentnost rada Parlamenta FBiH na prihvatljivom nivou, s dosta prostora za poboljšanje te da se to odnosi na Predstavnički dom, koji bi u mnogim detaljima koji utječu na kompletnu sliku trebao slijediti dobre prakse Doma naroda, koji, između ostalog, na svojoj internet-stranici, objavljuje zapisnike sa svojih sjednica, postavlja odgovore na poslanička pitanja, osigurava web prijenos sjednica i redovno ažurira sadržaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.