SARAJEVO

Za slučaj "Aluminija" bit će zadužene renomirane revizorske kuće

Vlada će uraditi sve da osposobi proizvodnju u fabrici

Pres-služba Vlade FBiH

M.R.S

19.10.2018

Nadzorni odbor i Uprava "Aluminija" zaduženi su da u roku od 30 dana angažiraju renomiranu revizorsku kuću koja će pregledati poslovanje ove kompanije i dati osnove za daljnje rješavanje problema u kojem se nalazi, jedan je od zaključaka koje je danas na sjednici usvojila Vlada Federacije. 

- Vlada će predložiti suvlasnicima "Aluminija" konkretne poteze kada se taj prvi korak, odnosno revizija okonča. Očekujemo da se uključi i Vlada Hrvatske, za što postoji dobra volja, ali i obaveza. Vlada Federacije neće dozvoliti da se fabrika zatvori - poručio je danas Fadil Novalić, premijer Federacije, podsjetivši da je Vlada vlasnik 44 posto kapitala "Aluminija".

Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH, kazao je da je Vlada zaključila i da NO i Uprava "Aluminija" odmah dostave zahtjev za pokretanje procedure finansijske konsolidacije.

Zaključeno je i da treba uraditi dodatni reprogram duga, kao i da rukovodstvo "Aluminija" za sedam dana dostavi plan i program prebacivanja na topli režim.

- Revizija će reći u kom smjeru će se ići. Onda ćemo donijeti odluku ili da se ide u povećanje proizvodnje ili u prebacivanje na topli režim. To znači da nema proizvodnje, a sredstva za proizvodnju su na stand-by režimu, gdje se uz male troškove može pokrenuti proces - pojasnio je Džindić.

Vlada je, također, odlučila da će izdvojiti milion maraka za tekuće poslovanje za "Aluminij" i 100 hiljada za reviziju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.