VELIKAN Bivši trener karate reprezentacije BiH

Klanjana dženaza prof. dr. Suadu Ćupini

Njegovi učenici su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava

Avaz.ba

Foto: M. Kadrić


Foto: (M. Kadrić)

U prisustvu mnogobrojnih učenika karatista, prijatelja, kolega, bivših šampiona na mezarju ispred Ali-pašine džamije u Sarajevu obavljena je dženaza prof. dr. Suadu Ćupini, koji je preminuo 18. oktobra u Sarajevu u 67. godini.

Suad Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu ''Bosna'' iz Sarajeva.

Njegovi karatisti su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Još daleke 1968. godine počeo se baviti karateom. U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičar i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta. Ćupina je doktor nauka iz oblasti sporta od 3. septembra 2010. godine.

No, ono zbog čega je ušao u konkurenciju najboljih trenera svakako su rezultati njegovih pulena u godini na izmaku. Pod njegovim vodstvom karate reprezentacija BiH okitila se s dvije bronzane medalje na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Do odličja su stigli Nermin Potur i ekipa naše zemlje u borbama. Prethodno na EP-u u Atini bh. karatisti su, također, stigli do bronze. Naravno, za Ćupinu je ovo značio samo nastavak uspješnog niza muškog bh. karatea pod njegovim stručnim vodstvom.

- Veliko je zadovoljstvo i čast biti u užoj konkurenciji za najboljeg trenera u BiH. Mislim da je ovo logična odluka žirija, jer već godinama karate reprezentacija BiH postiže zapažene rezultate. Ove godine potvrdili smo naš kvalitet na Svjetskom prvenstvu u Beogradu i zaista me raduje što je žiri znao nagraditi naš trud i uspjeh - rekao je Ćupina.

Suad Ćupina bio je selektor bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro. Na evropskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronzi.

Bh. reprezentaciju u Beogradu činili su: Admir Zukan, Tarik Lušija, Oliver Mandarić, Alem Kupusović, Mate Odak, Nermin Potur i Adnan Adilović.

Više o temi Suad Ćupina

TUŽNA VIJEST
U Sarajevu preminuo Suad Ćupina
NA VRH

Podijeli članak na