POSKUPLJENJE

Hoće li se do Nove godine cijena goriva popeti na 2,50 KM!?

Dio prošlosedmičnog poskupljenja. A. Durgut

E. HALIMIĆ

23.10.2018

Građane Federacije BiH jučer je ponovo neprijatno iznenadila cijena goriva. Nakon prošlosedmičnog poskupljenja, cijena dizela je na pojedinim pumpama dostizala i 2,46 KM za litar. 

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su za “Avaz” da se cijene goriva razlikuju po kantonima.

- Imamo cijene od 2,31 do 2,46 KM. Benzin s oktanskim brojem 98 ide i do 2,51 KM. Prošle sedmice smo imali poskupljenje i trenutno nemamo novih najava, dakle ovo je dio prošlosedmičnog poskupljenja. Cijene su promijenile pojedine pumpe koje to nisu uradile prošle sedmice – pojasnili su.

Moguće pojeftinjenje

Dodali su da je u narednom periodu moguće očekivati i pojeftinjenje, jer su cijene na svjetskom tržištu u padu već dvije sedmice zaredom.

- Ne može, međutim, doći do trenutnog pojeftinjenja, jer se troši zaliha nabavljena prošle sedmice, kad su cijene bile više – istaknuli su.

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH kazao je za “Avaz” da nema govora o dva poskupljenja.

Bošković: Smanjiti davanja državi

- Ukoliko želimo da imamo niže cijene, onda moramo smanjiti fiskalna i parafiskalna davanja državi. Raspon cijena na teritoriji BiH je, zaista, velik, jer svaka pumpa ima pravo da formira svoju cijenu. Razlike nastaju i zbog troškova prijevoza, neko kupi gorivo iz Bosanskog Broda, a neko iz Zadra s obzirom na to da Luka Ploče još nije u funkciji. Također, u Republici Srpskoj ne postoji odredba da se cijene moraju zaokruživati na pet feninga, u FBiH je to obaveza. Da nije ove odredbe, gorivo u FBiH bi moglo biti jeftinije za nekoliko fininga – pojasnio je Bošković. 

Prema njegovim riječima, gorivo je prošle sedmice, osim u BiH, poskupjelo i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji i širom Evropske unije.

- Trgovci u FBiH sad rade s najnižim maržama u historiji, jer kad je visoka cijena, onda su i marže manje tako da ovo ni nama ne odgovara – naglasio je Bošković.

RS prati FBiH

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kazao je za naš list da se cijena goriva u RS trenutno kreće od 2,27 do 2,39 KM za litar.

Grbić: Očekujemo poskupljenje

- Prema našim informacijama, u narednih 10-15 dana dostići će cijenu od 2,50 KM za litar. Vidimo koja je cijena u FBiH i to očekujemo u RS. Tako je već godinama, cijene u RS prate one u FBiH. Sve se to dešava bez obzira na to što na svjetskom tržištu dolazi do pojeftinjenja cijene barela nafte – istaknuo je Grbić. 

Pad na svjetskom tržištu  

Na svjetskim tržištima cijene nafte opale su prošle sedmice, drugu sedmicu zaredom, jer su porasle zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama i jer se usporava rast kineske ekonomije, što bi moglo da smanji potražnju za energentima.

Na tržištu u Londonu, cijena barela opala je prošle sedmice za 0,9 posto, na 79,78 dolara, a na američkom tržištu za 3,1 posto, na 69,12 dolara.

Stanje u regionu 

Hrvatska

Kako je objavilo Ministarstvo gospodarstva Hrvatske, prosječna cijena benzina je 10,53 kune ili 2,78 KM, dizela 9,88 kuna ili 2,61 KM.

Srbija

Na većini benzinskih pumpi benzin 95 dostigao je cijenu od 156,70 dinara (2,60 KM), a eurodizel 166,90 (2,77) za litar. Cijene nešto kvalitetnijih goriva idu i do 170 dinara ili 2,82 KM.

Slovenija

Na većini benzinskih pumpi i u Sloveniji došlo je do rasta cijena. Benzin je poskupio za tri eurocenta, na 1,37 eura (2,68 KM), dizel za 4,3 centa, na 1,35 eura (2,64 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.