OPREZ

BiH rizična zemlja za pojavu dječije paralize

Vakcinacija u našoj zemlji na niskom nivou

Ilustracija

Srpskainfo.com

25.10.2018

Prema analizi Evropske regionalne komisije za certifikaciju (RCC), Evropa i dalje nema zaraženih dječjiom paralizom, ali su BiH, Ukrajina i Rumunija označene kao rizične zemlje.  

Jedan od najvažnijih faktora prevencije i odgovora na potencijalno izbijanje bolesti je stepen vakcinisanja, a BiH se nalazi među državama gdje je vakcinacija protiv dječije paralize na niskom nivou. 

Poliomijelitis ili dječija paraliza je veoma zarazna bolest, koja se najčešće javlja kod djece do pet godina starosti. Bolest je izazvana virusom koji ulazi u tijelo kroz usta i razmnožava se u crijevima, odakle se širi i napada nervni sistem, a može izazvati potpunu paralizu u svega nekoliko sati, saopćili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.  

U IJZ-u kažu da, uprkos ogromnom napretku u borbi protiv poliomijelitisa ostvarenom od 1988. godine, dok god je i jedno dijete na svijetu inficirano virusom poliomijelitisa u riziku od dobivanja bolesti su djeca u svim zemljama. 

– Poliovirus se može lako unijeti u zemlju koja je oslobođena od polij, i može se brzo širiti među neimuniziranim stanovništvom. Neuspjeh u iskorijenjivanju polija može dovesti, u periodu od deset godina, do čak 200.000 novih slučajeva svake godine širom svijeta – upozoravaju u IJZ-u.  

Od ukupnog broja inficiranih osoba kod kojih se razvila paraliza, pet do deset posto umire usljed paralize disajne muskulature.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.