IZBORI 2018. Saopćenje za javnost

Koalicija "Pod lupom" od CIK-a BiH traži sankcije i ponovna brojanja

Zahtjev je potkrijepljen činjenicom da u Zvorniku od 88 biračkih mjesta na 64 kandidati iz Zvornika imaju 100 posto glasova političke partije kojoj pripadaju

Fena
25.10.2018 17:57

"Pod lupom": Nevjerovatni procenti preferencijalnih glasova

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima iz ove izborne jedinice, saopćeno je iz te koalicije.

U saopćenju se navodi da, temeljem zabilježenih nelogičnosti u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik, a koje se odnose na neuobičajeno visoke procente preferencijalnih glasova pojedinih kandidata koji su time osvojili mandat, Koalicija ''Pod lupom'' traži da CIKBiH poništi izbore u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik.

Zahtjev je potkrijepljen činjenicom da u Zvorniku od 88 biračkih mjesta na 64 kandidati iz Zvornika imaju 100 posto glasova političke partije kojoj pripadaju, a kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili samo nekoliko glasova.

U ostalim sredinama s većim biračkim tijelom procent koji osvoje lokalni kandidati obično rijetko prelazi 50 posto, navode iz Koalicije "Pod kupom".

Dodaju da kao rezultat toga zvornički kandidati imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova.

Koalicija ''Pod lupom'' zahtijeva od CIK-a BiH da utvrdi sve činjenice u vezi s ovim zahtjevom te da sankcionira članove biračkih odbora u skladu s Izbornim zakonom BiH, a tamo gdje postoje elementi krivične odgovornosti da o tome obavijesti nadležno tužilaštvo, navodi se u saopćenju.

Koalicija "Pod lupom" ocjenjuje ove izbore kao djelimično regularne, jer "nije u potpunosti ispoštovana volja građana i birača".

- Imajući u vidu činjenicu velikog nezadovoljstva političkih subjekata i građana BiH cjelokupnim tokom izbora i nepovjerenjem koje je izraženo u percepciji javnosti prema izbornoj administraciji, očekuje se od CIK-a BiH da temeljito razmotri sve prigovore kao i zahtjeve za ponovno brojanje glasova te poduzme zakonom predviđene mjere i izrekne adekvatne sankcije svima onima koji su kršili Izborni zakon BiH i provedbene akte Centralne izborne komisije BiH - saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

NA VRH