HITAN SASTANAK

Sebija Izetbegović u panici!

Frka uslijedila nakon što su do Izetbegović došle informacije da Jatić želi odustati od kandidature

A. NUHANOVIĆ

27.10.2018

Na zahtjev Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u četvrtak je održan hitan sastanak o izboru novog predsjednika Ljekarske komore KS i sazivanju nove sjednice Skupštine.

Direktorica Izetbegović, kako saznajemo, nezadovoljna je zbog podrške koja je na prekinutoj sjednici u septembru data prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, a ne njenom favoritu doc. dr. Zaimu Jatiću.

Zbog toga je odlučila stvari uzeti u svoje ruke i sama promijeniti delegate prije nego što nova sjednica bude zakazana.

Protuzakonita odluka

No, takav postupak direktorice Izetbegović je protuzakonit i suprotan Satutu Komore, jer delegate imenuje, ali i smjenjuje, samo Skupština.

- Na sastanku je rečeno da će svi koji su dali podršku dr. Gavrankapetanoviću biti zamijenjeni drugim članovima. Direktorica smatra da su je izdali članovi Komore iz KCUS-a te ih sada želi ukloniti jer joj ne valjaju. Ona misli da je alfa i omega zdravstvenog sistema u Sarajevu i da može diktirati šta ona hoće - kaže naš sagovornik koji je bio na tom sastanku.

Nezadovoljstvo Sebije Izetbegović kulminiralo je kada su, tvrdi on, do nje došle informacije da Jatić želi odustati od kandidature.

- Borit ćemo se da ovaj put Skupština Komore bude održana bez ikakvih pritisaka, a ne kao prošli put, kada smo imali situaciju da odana Sebijina prijateljica Enra Suljić poziva u svoj kabinet delegate i naređuje im kako će glasati – kaže naš sagovornik.

Da je bilo pritisaka uoči sjednice Skupštine Komore u septembru, potvrdio je za „Avaz“ i ugledni ljekar Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Dragan Stevanović.

Na sjednici 25. septembra sa 37 glasova za i 21 protiv odlučeno je da se novi predsjednik bira tajno. Odmah poslije toga iz sale je izašlo nekoliko delegata iz KCUS-a, među kojima i Suljić, pa za nastavak nije bilo kvoruma.

Licenciranje ljekara

Nova sjednica tada je najavljena za mjesec. No, kako saznajemo, to neće biti učinjeno ni do kraja novembra.

- Izetbegović je očito u panici, jer je svjesna da će, ako ostane isti sastav delegata, dr. Gavrankapetanović biti izabran. Time bi ona izgubila jaku polugu moći, jer Ljekarska komora ima u nadležnosti licenciranje doktora. Sebija želi sve imati pod kontrolom i sve će uraditi da osigura dovoljno glasova da bude izabran onaj koga ona podrži – tvrdi naš sagovornik.

Odbijanje poslušnosti kućnoj pomoćnici 

Zanimljiv status na Facebooku objavio je dr. Stevanović nakon što je prošla sjednica prekinuta. 

- Delegati Skupštine Ljekarske komore pokazali su dostojanstvo i nisu dozvolili da im gazdaričina kućna pomoćnica komanduje - napisao je dr. Stevanović.


Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.