OTKRIVAMO

Migranti Afganistanca lažno optužili za višestruko ubistvo?!

Komesar krajiške policije razjasnio za „Avaz“ da je 22-godišnji mladić uhapšen krajem avgusta na osnovu prijave drugih migranata

Bihać: Grupa migranata zvala policiju

M. AŠČIĆ-E.TRAKO

29.10.2018

Izjava Muje Koričića, komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK), da je nedavno u Bihaću uhapšen migrant koji se sumnjiči za ubistvo petero ljudi u sukobu migranata u Makedoniji, odjeknula je jučer kao bomba u BiH i regionu!

Optužbe neosnovane

Ovu vijest kao udarnu prenijeli su svi lokalni i regionalni mediji, navodeći da je riječ o šokantnom otkriću.

Komesar Koričić ovu izjavu dao je preksinoć u intervjuu za TV USK. Začuđujuće, međutim, jučer je za „Dnevni avaz” suprotno tome, pojasnio da je nakon provjera u Tužilaštvu i policiji USK, utvrđena prava istina. Kontradiktornost je opravdao nedovoljnom informiranošću, jer je, kako je rekao, tek nedavno imenovan za komesera.


Koričić: Interpol Makedonije nema informacije

Koričić je jučer precizirao kako je utvrđeno da se hapšenje zaista i desilo, ali je ustanovljeno da optužbe koje su 22-godišnjem migrantu Hamadu Akramu, porijeklom iz Afganistana,prvobitno stavljene na teret nisu osnovane, niti su policija i Tužilaštvo USK uopće to mogli i potvrditi. Nije ih potvrdio ni Interpol Makedonije.

Prema Koričićevim riječima, Afganistanca je grupa od osam migranata smještena u đačkom domu pod Borićima u Bihaću prijavila 28. avgusta, tvrdeći da je učestvovao u peterostrukom ubistvu u Makedoniji. Akram je odmah uhapšen te mu  je određeno 24 satno zadržavanje.

No, provjerom svih navoda iz prijave, utvrđeno je da nije učestovalo u ubistvima. Koričić kaže da je Afganistanac zatim poslan 31. avgusta u migrantski centar Delijaš u Trnovu.

- Znam da se u toku 48 sati nije moglo potvrditi da je učestvovao u ubistvima za koja je prijavljen, a nedavno smo od Interpola Makedonije obaviješteni da se ovakav slučaj ubistva migranta u toj zemlji nije ni desio. Imaju neke naznake da su ubistva bila u Grčkoj, ali se čeka potvrda tih navoda - kaže Koričić

Čekamo provjere

Na naš upit šta je kasnije bilo s Afganistancem, Koričić kaže da nema povratnu informaciju i da ne zna da li je uopće i deportovan i kakva je njegova sudbina.


- Osim informacije da je poslan u Delijaš, druge informacije nemamo. Još se čekaju provjere iz Grčke - kaže Koričić.


Šta zna Služba za poslove s strancima

U Službi za poslove s strancima jučer nam je rečeno kako im nije poznato da li je ova osoba i deportovana i šta se zaista desilo. Za sve informacije uputili su nas na policiju USK. Isto nam je rečeno i u Graničnoj policiji BiH.

 Kurd logističar droge, alkohola i oružja?

Kako saznaje "Dnevni avaz", u protekla dva dana targetiran je jedan od migranata koji ordinira na prostoru Velike Kladuše, a na kojeg policijski organi sumnjaju da migrantima na Maljevcu, koji su danima smješteni stotinu metara od granice s hrvatskom, donosi "logistiku".

Naime, riječ je o licu koje je označeno kao "Kurd logističar", a koji grupi na granici dobavlja marihuanu, alkohol, te razne oblike hladnog oružja. Pitanje je vremena kada će biti uhapšen.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.