VEČERNJI LIST O istupu Harisa Hrle

Nezapamćen skandal diplomate iz BiH: Izmislio je američke stavove

MVP BiH je njegove hvalospjeve o Željku Komšiću, kao i tvrdnje da SAD “motri” miješanje u unutrašnje stvari BiH, posve demantirao

Večernji list
30.10.2018 13:26

Istup već sada bivšeg ambasadora BiH u SAD Harisa Hrle primjer je nediplomatskog ponašanja i iznošenja političkih i ideoloških stajališta zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi završio karijeru, piše "Večernji list". 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je njegove hvalospjeve o Željku Komšiću, kao i tvrdnje da SAD “motri” miješanje u unutrašnje stvari BiH, posve demantirao, piše Večernji.ba.

''On (Komšić) je više nego dobrodošao u Vašington, osjeća se hemija. U njegovim političkim idejama postoji nešto američko. Uglavnom, otvaraju se novi horizonti te mogućnost otklanjanja političkih doktrina iz 19. stoljeća”. Da su takvo što napisali Komšićevi prvi ideolozi Emir Suljagić ili Reuf Bajrović, ne bi uopće bilo iznenađenje, kako zbog njihovih veza u SAD tako i vrlo ekstremnih velikobošnjačkih stajališta. 

Političke ocjene 

No, kada takvo što prošle sedmice javno kaže ambasador BiH u Vašingtonu Haris Hrle, a danas je već bivši diplomat, onda takvo što postaje skandal. 

Od svih njegovih stajališta iznesenih u jednome intervjuu u cijelosti su se ogradili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- Stavovi ambasadora Harisa Hrle koji su predstavljeni u intervjuu nisu stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH. To su političke procjene osobne prirode - naveli su iz MVP-a BiH. 

Čak i za vrijeme predizborne kampanje u jednom od istupa ksenofobične mržnje prema Hrvatima i svemu hrvatskom iz izbornoga štaba novoizabranog člana bh. Predsjedništva Željka Komšića, kojeg su Bošnjaci posjeli na hrvatsku poziciju, ocijenjeno je kako susretom s ambasadoricom Hrvatima Čović organizirano radi na stvaranju nacionalne diplomacije te, naravno, standardne mantre o stvaranju hrvatskog entiteta.

Kada se, međutim, to stavi u ravan Hrlinih izjava, stvari otklizavaju i dalje od diplomatskog skandala te postaju krivokletstvo. Naime, ovaj zet vječne diplomatkinje Bisere Turković najprije je na poziciju ambasadora u Vašington otišao kao dio “paketa” Komšića dok je bio u početnom političkome zagrljaju sa SDA. 

I upravo kada je reagirao premijer Andrej Plenković nakon preglasavanja Hrvata i jednog pravog dirigiranog izbornog procesa, kada je kroz bošnjačke glasove izabran Komšić, osvanuo je istup Hrle s navodnim stajalištima SAD-a. U očitoj egzibiciji tako je ovaj (ne)diplomat otkrio kako Sjedinjene Američke Države pomno prate uplitanje u unutarnje prilike u BiH preko “briselskih foruma” te je izmislio kako SAD neće dopustiti navodni štetni vanjski utjecaj. Zanimljivo je kako oko tako važnih spoznaja Hrle uopće nije informirao šefa diplomatije BiH, a što u prijevodu znači kako službeno “zabrinutost” Vašingtona zapravo ne postoji. 

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije dobilo službenu informaciju ambasadora Harisa Hrle o tome kako Sjedinjene Države prate pokušaj miješanja u unutarnje poslove BiH preko foruma u Briselu - ističe se u odgovoru iz MVP-a BiH.

U ovoj državnoj instituciji, dakako, nisu željeli komentirati ni navode Harisa Hrle u kojima glorificira Željka Komšića te ga se predstavlja spasonosnim za rješenje svih problema u BiH. 

Komšić - osobni stav 

- Izjava ambasadora Hrle o Željku Komšiću, također, predstavlja lični stav ambasadora - navode u ovoj instituciji. 

Uz to su objasnili kako uopće nisu dali bilo kakvo odobrenje za njegovo javno istupanje, posebno u dijelu koje se tiče iznošenja “političkih procjena”. 

- Javni nastupi ambasadora odobravaju se samo u slučajevima kada se navode službena stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH ili nadležnih tijela zemlje primateljice - objasnili su te su “usput” spomenuli kako je “Harisu Hrli istekao mandat ambasadora Bosne i Hercegovine u Vašingtonu - što u prijevodu s diplomatskog rječnika, također, znači kako se njegov istup i ne smatra osobito značajnim - piše "Večernji". 

Oglasi

NA VRH