BANJA LUKA

Dodik: Ne želimo u koaliciju s PDP-om

On je istakao da će jedan od prvih koraka biti sjednica stranačkih organa, na kojoj će se i ozvaničiti da je mandatar Radovan Višković

Arhiv

SRNA

3.11.2018

Predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da se vlast u RS konstituira u zakonom predviđenom roku, jer ne postoje razlozi da se jedan tako važan posao odlaže.

- Čekamo zvanično proglašenje izbornih rezultata da bismo i formalnopravno krenuli u konstituiranje novog saziva Narodne skupštine i Vlade RS - rekao je Srni Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je istakao da će jedan od prvih koraka biti sjednica stranačkih organa SNSD-a, na kojoj će se i ozvaničiti da je mandatar Radovan Višković.

- To će, naravno, biti pitanje formalnosti, jer smo mi unutar SNSD-a o toj temi već obavili razgovore. Međutim, osim saglasnosti o imenu mandatara, moramo ispoštovati i stranačka pravila i procedure, ali i dodatno naglasiti naša programska načela - rekao je Dodik.

On kaže da ga raduje broj poslanika koji dijele vrijednosti SNSD-a i koji su spremni da zajedno s ovom strankom preuzmu odgovornost za unapređenje života u RS.

- To gledam kao patriotski čin ljudi koji su direktno nagrađeni mandatima u Narodnoj skupštini RS ili Parlamentu BiH. Po svemu sudeći, imat ćemo izuzetno stabilnu skupštinsku većinu, tako da će i Narodna skupština i Vlada moći funkcionirati dosta relaksirano, bez bespotrebnih zastoja, fokusirajući se na ozbiljne poslove koji nas čekaju - rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD nema namjeru da pravi koaliciju s PDP-om, koji je kroz ličnosti člana predsjedništva i ministra vanjskih poslova nanio nemjerljivu štetu RS svojim ponašanjem u Sarajevu niti u toj koaliciji vidi pojedince iz SDS-a koji su se odrodili od politike i imena stranke kojoj pripadaju, a na kraju i od samog naroda od koga su tražili povjerenje na izborima.

- U ekipi za Republiku Srpsku neće biti ni onih pripadnika stranaka koji su naši dugogodišnji koalicioni partneri, koju su špekulirali i kalkulirali u izbronom procesu s koalicionim mandatima - rekao je Dodik.

On je naglasio da će biti preispitan i analiziran rad i članova SNSD-a i da će na taj način biti ustanovljena odgovornost svakoga ponaosob u izbornom procesu.

- Oni u SDS-u koji su se vratili rodoljublju i patriotizmu, a, kako vidimo, ima ih, dobrodošli su i s njima ćemo raditi zajedno u interesu RS - rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je istakao da su oni koji su radili protiv RS, bez obzira na kojoj funkciji ili mjestu se nalazili, poraženi i da s njima nema koalicije za RS.

- Umjesto što narodu šalju lažne poruke da ih je neko zvao, da su navodno pokradeni, da su ovo ili ono, preporučujem im da preispitaju svoje politike i svoje ponašanje, za koje ih je naš narod na proteklim izborima kaznio. Desilo se ono što sam i najavljivao prije izbora, narodna volja bit će posljednja. I za nas i za njih. Tako je i bilo - poručio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.