ISLAM Muslimani širom svijeta obilježavaju rođenje posljednjeg vjerovjesnika

S akšam-namazom nastupa mevlud - mjesec rođenja poslanika Muhammeda

Na ahiret je preselio u 63. godini u Medini

Avaz.ba
09.11.2018 10:55

Foto: Arhiv

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima obilježavaju mubarek mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. koji počinje danas s akšamom.

Muhammed, a.s., je rođen u Meki u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20. aprila 570. godine. Sin je Abdulaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Osim poslaničke uloge, za muslimane on je najvažnija ličnost među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja, državnika, vojskovođe …

Vjernici se raduju danu u kome je rođen Allahov Poslanik, a.s., to je, prema mišljenju islamskih učenjaka, vjernika, dan kada je poteklo svjetlo upute i znanja cijelom svijetu. To je dan u kome je rođen onaj za koga Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: „A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali (El-Enbija’, 107).”

Tokom tog mjeseca u džamijama, kućama, mahalama u znak zahvalnosti Allahu dž. š. što im je podario Poslanika, muslimani priređuju mevludske svečanosti, uče Kur'an, ilahije i kaside, slušaju predavanja o Poslanikovom a.s životu, njegovoj časnoj porodici, ashabima...

Također, u BiH i na Balkanu općenito, obično se uči mevlud (spjev), recitiraju se stihovi koji govore o rođenju poslanika Muhammeda, njegovom dignitetu, životu, radu, stihovi koji pozivaju na pokornost Bogu, raspiruju ljubav prema Poslaniku a.s. i njegovoj časnoj porodici i ashbabima, promoviraju pobožnost i čudoređe.

Kao posebnost mevluda je šerbe, tradicionalni bosanski napitak napravljen od cimeta i klinčića, a koji svojim mirisom i okusom okrepljuje organizam.

Muslimani posebno tokom tog mjeseca iz ljubavi prema Božijem Miljeniku donose puno salavata na Muhammeda a.s. onako kako Bog dragi naređuje "Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o, vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu šaljite!” (El-Ahzab, 56)

U vrijeme Muhammeda, a.s., njegovi prijatelji (ashabi) i oni poslije njih, sve do današnjih dana pisali su prekrasne stihove o Muhammedu, a.s.

Najčuveniji od njih je bio Hasan ibn Sabit, kojem je Muhammed, a.s., odredio mjesto (minber) u džamiji s kojeg je povremeno recitirao svoju poeziju. Uz Hasana ibn Sabita, stihove o Allahovom poslaniku a.s. i ljepoti islama izricali su i Alija ibn ebi Talib, Seleme ibni el-Ekva, Hubejb ibn Adij, Abdulah ibn Revaha, Selman el-Farisi, Ebu Bekr i drugi.

Božiji poslanik Muhammed, a.s., preselio je na ahiret u Medini u 63. godini života, 12. rebiul-evvela u ponedjeljak, 11. god. po Hidžri, odnosno, 632. godine.

Prenosi se da je Alija ibn Ebi Taliba o Muhammedu, a.s., rekao: "Bio je najljubazniji od ljudi, najiskreniji u govoru, najblaže naravi i najplemenitijeg roda. Ko bi ga iznenada ugledao, osjetio bi strahopoštovanje, a ko bi ga dobro upoznao, zavolio bi ga. Svi koji su ga opisivali govorili su 'ni prije njega, ni nakon njega nikad nisam vidio nekog sličnog."

Tagovi

Mevlud Mjesec
NA VRH