LIČNOST SEDMICE

Težak teret

Balkan joj nije baš bliska tema, ali je on demokratsko čedo i nameće se sam po sebi kao poligon za odmjeravanje snaga. Kako unutar SAD tako i na međunarodnoj sceni

S. NUMANOVIĆ

10.11.2018

Demokratska stranka Sjedinjenih Američkih Država, ako je suditi prema broju glasova dobivenih na upravo završenim srednjoročnim izborima, teško je porazila Republikansku partiju. Demokrati su osvojili 12 miliona glasova više od republikanaca. 

No, u broju mandata, slika je bitno drugačija. Demokratska stranka ima samo 27 mjesta više u Predstavničkom domu američkog parlamenta, ali bar dva senatora manje. 

Odgovori na pitanja 

Kako je to moguće? 

Odgovor na to pitanje morat će dati nova predsjednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy). Veteranka američke politike, preuzimanjem vodeće pozicije, morat će pokazati da je ne samo dorasla zadatku vođenja stranke od koje se očekuje mnogo više od realnosti. 

Pelosi je na poziciju vođe došla uz snažna osporavanja. Postoji rastuća grupa demokrata koja smatra da se stranka mora temeljito reformirati, odstupiti od niza starih principa kako bi, ako ne smijenila predsjednika Donalda Trampa (Trump) u procesu opoziva, ono bar onemogućila osvajanje njegovog drugog mandata. 

Ti kritičari tvrde da je Pelosi potpuno pogrešna osoba. Ona, kažu, neće biti u stanju provesti proces opoziva kako treba, a naročito su skeptični da s njom demokrati uopće mogu iznjedriti osobu koja može osujetiti novi Trampov mandat.

Njene pristaše, pa i ona sama, na sve te primjedbe odmahuju rukom i najavljuju „pakao za predsjednika“. No, Pelosi ističe da joj pokretanje procedure opoziva predsjednika SAD nije prioritet. Osim, kaže, ako se ne pojave čvrsti dokazi koji će otvoriti i tu opciju.
 

Sam Tramp ne obazire se na unutarpartijsku svađu demokrata. Svjestan je da bi im time samo pomogao. 

Pred Pelosi je sada ogroman posao. 

Jedan od razloga zašto su demokrati lošije prošli u raspodjeli mandata nalazi se u granicama izbornih distrikta. Guverneri saveznih država su nadležni za to, a Republikanci ih imaju više. Pelosi se mora „u šejtana stvoriti“ da 2020. godine promijeni granice distrikta i prilagodi ih realnom stanju koje pokazuju glasači. Ako se ima na umu da republikanci imaju ojačanu kontrolu pravosudnog sistema SAD, to neće biti nimalo lako. 

Nego, gdje smo mi s ovog hudog Balkana u cijeloj toj priči? 

Posložene karte 

Ako je suditi prema letimičnim pregledima izjava koje je Pelosi davala u vezi s našim regionom, mi smo joj relativno strana tema. 

No, ona se potrudila da karte posloži tako da značajan broj njenih saradnika bude angažiran na toj temi. 

U mjesecima pred nama sigurno ćemo vidjeti mnogo više Balkana na dnevnom redu američkih institucija. Jer, američke intervencije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini rezultat su rada upravo demokratskog establišmenta. 

Amerika nema nekog značajnijeg uspjeha na međunarodnoj sceni. Balkan se nameće po tome, ali i po rastućem sukobu s Rusijom o prevlasti na međunarodnoj sceni. Strateški interes SAD je da se Moskva istisne iz našeg regiona i demokrati će iskoristiti i tu priliku. Republikanci će ih morati pratiti, jer bi u suprotnom trend gubitka koji bilježe mogao biti samo dodatno ojačan. 

Putin je siledžija 

Pelosi je rođena 26. marta 1940. godine. U američki parlament prvi put je ušla 1987. godine. Bila je izabrana kao prva Amerikanka latinskog porijekla i postala prva žena u historiji SAD na čelu Predstavničkog doma. 

Britkog je jezika. Bila je protiv vojne intervencije SAD u Iraku 2002. godine, zalaže se za legalizaciju marihuane, glasala je protiv isticanja Deset Božijih zapovijedi u školama, podržava pravo na abortus... 

I ima stabilnu nadmoćnu podršku birača u svom izbornom distriktu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.