OTKRIVAMO

Pod istragom i prodaja ispita, otkazi, izbori u akademsko zvanje...

Šta se dešava na Katedri za anatomiju

A. NUHANOVIĆ

13.11.2018

Za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, na čijem se čelu nalazi dekanesa Semra Čavaljuga, slijede teški dani.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, slučaj prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, koji je zadnjih mjeseci u žiži javnosti jer je početkom godine „izbačen“ iz nastavnog procesa, pokrenut će i druga pitanja koja su sporna na Medicinskom fakultetu. 

Brojne nepravilnosti

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo već je zatražilo od Medicinskog fakulteta svu dokumentaciju vezanu za slučaj profesora Gavrankapetanovića kojeg dekanesa Čavaljuga odbija vratiti na Katedru, uprkos rješenju Upravnog odbora UNSA i prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo, te naređenju rektora Škrijelja. No, nije ovo jedino pitanje kojim će se ova pravosudna institucija baviti, jer postoji tu dosta drugih nepravilnosti u radu koje moraju biti ispitane – tvrdi naš izvor s Medicinskog fakulteta.

Navodi da je Zakon o visokom obrazovanju kršen i po drugim segmentima.

- Rektor Rifat Škrijelj, koji zvanično predstavlja Univerzitet u Sarajevu, a samim time i ovaj fakultet, imat će pune ruke posla ukoliko želi da ovoj obrazovnoj ustanovi vrati ugled – kaže naš izvor.

Tako će, tvrdi, sigurno doći do „udaljavanja sa posla“ većeg broja profesora sa Medicinskog fakulteta, a propitat će se i selektivni pristup u izbor akademskog osoblja, kao i protuzakonito postupanje prema pojedincima kojima je u prošloj godini onemogućen rad na Medicinskom fakultetu.

 Saslušanje u Tužilaštvu

Bit će ispitana i trgovina ispitima na Katedri za Anatomiju, zbog čega su neke osobe bliske prodekanu za nastavu Eldanu Kapuru, kojeg Izetbegović želi na čelu Medicine, već privođene.

- U Tužilaštvu su saslušani I. Š. i sekretarica Katedre za Anatomiju koja radi i sarađuje s Kapurom koji želi da se smjesti u fotelju i radi po želji nalogodavca, Sebije Izetbegović – kaže naš izvor.

 Kako je isplaćivan novac za tužbe  

Na provjeri će se naći i plaćanje enormnih kazni koje je izrekla prosvjetna inspekcija, kao i ogroman broj troškova od tužbi koje su izrečene ovoj obrazovnoj instituciji.

Izvjesnoj profesorici S. V. (ime i prezime poznato redakciji), Medicinski fakultet, odnosno dekanesa Čavaljuga, isplatili su 29.000 KM po tužbi. Sredstva su povučena sa računa fakulteta mimo zakona pa će se nadležni organi morati pozabaviti i ovim slučajem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.