SARAJEVO

Sa sastanka u Sarajevu: Šestorka ima skupštinsku većinu, dogovoreni principi rada nove vlasti

Izrazili zabrinutost da CIK još nije poslao certifikate zastupnicima

Predstavnici stranaka na pres-konferenciji. S. Saletović

K. Ke.

13.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

11.18 

Sastanak je završen. Svi učesnici sastanka istakli su da se do sada razgovaralo o suštinskim, a ne političkim i kadrovskim pitanjima, te su izrazili svoje zadovoljstvo dinamikom rada, ali i nadom da će nova vlada KS-u biti formirana na demokratskim rješenjima.

Podsjetili su da Poslovnik Kantona Sarajevo definiše da Skupština KS treba biti formirana deset dana nakon objavljivanja službenih rezultata Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što je 16. novembar, a neki od učesnika su rekli da je Skupština Tuzlanskog Kantona zakazana za sutra, te da je potrebno da oni kontaktiraju CIK kako bi uvidjeli gdje je problem.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, rekao je na pres-konferenciji da su danas prema dogovorenoj dinamici usaglasili principe koji će biti verificirani nakon što radne grupe završe svoje. 

- U drugom dijelu sastanka izrazili smo zabrinutost da CIK još nije poslao certifikate zastupnicima, zbog čega ćemo probiti rok. To je još jedna u nizu grešaka CIK-a. Pozivamo ih da završe taj posao - rekao je Konaković.

Istakao je i da su dogovorili formiranje timova za praćenje donošenja budžeta KS. 

- Konstatirali smo i da su svi konkursi raspisani uprkos zaključku Skupštine i poručujemo da za zapošljavanja na te konkurse neće biti planirana sredstva u budžetu - rekao je Konaković.

Naredni sastanak bit će održan u ponedjeljak.

Damir Mašić (SDP) kazao je da, što se tiče ove stranke, zadovoljni su kako se ovaj proces odvija. 

- Vidjeli ste da smo duboko posvećeni principima, a ne kadrovskim rješenjima. Kada finaliziramo ovo što treba da bude hodogram buduće većine, radit ćemo na kadrovskim pitanjima. Duboko smo zabrinuti što CIK ne dodjeljuje mandate. Time CIK nastavlja svoje nezakonito djelovanje. U nekim kantonima je to već završeno - istakao je Mašić.

Mirvad Kurić (SBB) rekao je da su dogovoreni principi u potpunosti kompatibilni s politikom SBB-a.

- Kada je u pitanju CIK, moram da kažem da i nas brinu ovakve odluke i pozivamo CIK da se u toku dana oglasi o ovom pitanju - dodao je Kurić.

I iz DF-a su izrazili zadovoljstvo nakon sastanka.

- Nakon desetak sastanaka moram izraziti zadovoljstvo. Mi ni u jednom momentu nismo pričali o resorima, a i kada budemo, nećemo na uobičajen način - rekao je Milan Dunović.

Edin Forto (Naša stranka) na konferenciji za medije je rekao da dominira jedna riječ koja se nije često spomenula, a to je pregovori. 

- Mi vodimo pregovore o formiranju većine, ona još nije formirana, ali ohrabruje nivo konsenzusa koji postižemo - rekao je Forto.

Nermin Pećanac (NBL) ponovio je ono što su rekli njegovi prethodnici, tj. da su zadovoljni principima i mjerama koje se donese. 

- Oni se odnose direktno na kvalitet života građana - dodao je Pećanac.

Predstavnici šest stranaka načelno su verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija Kantona Sarajevo, koja će možda imati nekoliko tehničkih izmjena.    

11.05

Sastanak se privodi kraju i čeka se pres-konferencija. Stranačke delegacije uopćeno su govorile o principima i mjerama koje buduća skupštinska većina treba primjenjivati i provoditi i zaduženi su razni timovi.

Stranačke delegacije također su razgovarale o saradnji na nižem nivou, odnosno na nivou općina. Kako je konstatirano, saradnja već postoji u većem dijelu općinskih vijeća. 

Poseban akcent danas je stavljen na budžet KS za 2019. Stranke su usaglasile da delegiraju po dva člana koji će pratiti ono što izlazi trenutno iz Vlade KS kada je budžet u pitanju kako bi mogli djelovati amandmanski. Isti zaključak donesen je i za niže nivoe, odnosno općine.

Stranke su danas, također, odlučile da se zajedno obrate CIK-u, koji još nije podijelio certifikate novim zastupnicima u Skupštini KS niti ima naznaka da bi se to moglo desiti do 16. novembra, do kada je to Poslovnikom Skupštine KS propisano.


10.00 

Pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo nastavljeni su danas. 

Sastanak je počeo u 10 sati u ''Swissotelu'', a domaćin ovog susreta je stranka Narod i pravda.

Sastanku prisustvuju predstavnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Posljednji put doneseno je nekoliko neformalnih zaključaka, među kojima je i da ove stranke do kraja godine žele imati usvojen budžet.  

Ovaj sastanak je otvoren za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.