PROCESI

Suđenje Mihajloviću krenulo ispočetka: Pročitana nova optužnica, nestalo oko 4.800 KM od pretresa noćnih klubova

Tereti se za nesavjestan rad u službi, tačnije, da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, zbog čega je nestalo više stotina hiljada maraka iz sefa ove institucije

Mihajlović prilikom dolaska u Sud BiH. S. Saletović

M. AŠČIĆ

13.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Glavni pretres protiv Bože Mihajlovića, suspendiranog i teško kompromitiranog državnog tužioca, počeo je jutros u Sudu BiH ispočetka. Odluka je to sutkinje Amele Huskić nakon što je ova pravosudna institucija donijela odluku o spajanju dvije optužnice u jednu. 

Pročitana je i nova optužnica Tužilaštva koja Mihajlovića tereti za nesavjestan rad u službi, tačnije, da nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, zbog čega je nestalo više stotina hiljada maraka iz sefa ove institucije.

Prema novoj optužnici, Tužilaštvo Mihajlovića tereti da je u predmetima u kojima je postupao, a koji se odnose na pretres noćnog bara „As“ u Kaoniku, nesavjesno postupao na način da je iz ovog predmeta nestalo oko 4.800 KM. Radi se o predmetu u kojem je policija Distrikta Brčko prije nekoliko godina dostavila Tužilaštvu 47 vreća i novac prilikom pretresa ovog noćnog bara.

U optužnici se navodi da je Mihajlović u maju 2007. godine u prostorijama Suda pregledavao vreće s oduzetim predmetima, ali da o tome nije obavijestio ni osumnjičene ni postupajuće sudije. Prema novoj optužnici, Mihajlović se tereti da je donio naredbu o neprovođenju istrage u ovom predmetu, a da o tome nije obavijestio osumnjičene niti vratio privremeno oduzeti novac, čime je povrijedio njihova prava na brz i efikasan povrat njihovih sredstava.

U uvodnim riječima tužilac Emir Neradin kazao je da će dokazati navode iz nove optužnice jer Mihajlović, iako je bio postupajući tužilac, nije vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, kao ni nad privremeno oduzetim novcem. Mihajlovićeva odbrana je kazala da danas neće iznositi uvodne riječi na novu optužnicu dok Tužilaštvo ne predoči dokaze tokom glavnog postupka.

Neće saslušavati svjedoke Čavku, Pjanu i Novak

Odbrane i Tužilaštvo složili su se danas da nema potrebe, iako je glavni postupak krenuo ispočetka, da se ponovo saslušavaju svjedoci optužbe Oleg Čavka, Amer Pjano i Danijela Novak.

Oni su već saslušani na okolnosti koje se tiču prve optužnice Tužilaštva BiH u predmetu protiv Mihajlovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.