SUD BIH

Božo Mihajlović: Pitanje otvaranja zapečaćenih vreća sa oduzetim predmetima

Kada je došla informacija da nešto nedostaje, prvo su bile priče da se to stavlja Boži i bila sam šokirana, kazala Uzunović

Avaz

Birn

15.2.2023

U nastavku suđenja za nesavjestan rad u službi suspendovanom tužiocu Tužilaštva BiH Boži Mihajloviću, svjedokinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva prisjetila se prvih informacija o nedostatku novca iz kase deponovanih predmeta (KPD) te kako je bila šokirana pričom da je u to uključen upravo optuženi, piše Birn.

Radili mnogo

Sutkinja Suda BiH i bivša državna tužiteljica Sena Uzunović je kazala da je odnos Mihajlovića sa saradnicom i daktilografkinjom Sadinom Beridan bio označen apsolutnim povjerenjem, te da su, zbog činjenice da je optuženi bio uključen u veliki broj predmeta, radili mnogo.

- Kada je došla informacija da nešto nedostaje, prvo su bile priče da se to stavlja Boži i bila sam šokirana. Nisam znala pojedinosti. Moj dojam je bio da tu nešto nije bilo uredu. Moja pomisao je bila da je nešto propušteno da se poravni, ali ne da je Božo nešto uradio - kazala je Uzunović.

Kako je rekla Uzunović, postupak u vezi s oduzetim predmetima i oduzeti novac se razlikovao i nikada nije naknadno provjeravala nakon što bi u ime drugog tužioca, uključujući Mihajlovića, potpisala neki dokument, jer je odnos među tužiocima bio baziran na povjerenju.

Stručnost zaposlenih

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100. 000 KM. Njemu je prvobitno suđeno u Sudu BiH, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Na pitanje branioca Vlade Adamovića, da li se sve ono što se predaje u KPD-u provjerava, a da je na Sudu BiH postojala praksa da se ne provjerava i sve ostaje zapečaćeno, Uzunović je odgovorila potvrdno.

Adamović je pitao svjedokinju da li je ikada u svojoj praksi “išla za daktilografom“, kako bi se uvjerila da ispunjava njene naredbe, na šta je svjedokinja odgovorila negativno, kao i to da nije bila ovlaštena da provjerava stručnost zaposlenih u KDP-u.

Nastavak suđenja je planiran za 10. mart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.