PROCESI

Predmet "Mihajlović": Tužilaštvo BiH traži da se odbija žalba i potvrdi presuda

Odbrane zatražila ukidanje prvostepene presude kojom je u Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Mihajlović: Advokat tvrdi da je bolestan. Avaz

Piše: M. Aš.

23.11.2020

Odbrana tužioca Bože Mihajlovića zatražila je od Apelacionog vijeća Državnog suda preinačavanje ili ukidanje prvostepene presude kojom je u junu osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi.

Na sjednici Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, Odbrana je navela da prvostepena presuda nije održiva iz više razloga, dok je Tužilaštvo BiH predložilo odbijanje žalbe i potvrđivanje presude.

Mihajlović je u junu ove godine proglašen krivim da je propustio vršiti nadzor nad radom svoje daktilografkinje, i nesavjesnim radom omogućio da iz Tužilaštva BiH bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta.

Odbrana je predložila da se prvostepena presuda preinači ili da se ukine i predmet proslijedi Opštinskom sudu u Sarajevu, kao i da se postupak spoji sa predmetom protiv daktilografkinje, jer je riječ o uzročno-posljedičnim radnjama.

Kao razloge zbog kojih smatra da prvostepena presuda ne može opstati, branilac Vlado Adamović je naveo da nisu navedene radnje izvršenja optuženog, kao ni uzročno-posljedične veze, te da je izreka presude suprotna obrazloženju.

-  Ovaj čovjek narušenog zdravlja treba da završi u zatvoru na pravdi boga… Ubijeđen sam iz zakonom propisanih razloga da treba biti oslobođen”, istakao je Adamović. 

Tužiteljica Edina Hubijer kazala je da ostaje kod navoda iznesenih u odgovoru na žalbu, navodeći da nema potrebe da ih usmeno ponavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.