CIKBIH

Ivanka Marković i Denis Šulić ulaze u NSRS, Miomirka Melank u Parlament FBiH

Zikrija Duraković prihvatio mandat poslanika, slijede prijevremeni izbori za načelnika Bužima

CIK donio odluku na današnjoj sjednici. Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

13.11.2018

Prema najnovijoj odluci Centralne izborne komisije BiH, mandati za poslanike u Narodnoj skupštine Republike Srpske dodijeljeni su Ivani Marković iz SDS-a, inače Hrvatici, te Denisu Šuliću, iz SNSD-a, koji je Bošnjak.  

Njima su dodijeljeni, a bez mandata su ostali Radovan Vuković (SNSD) i Milanko Mihajilica (SRS).

CIK je ovu odluku donio na današnjoj sjednici u Sarajevu postupajući po rješenju Suda BiH koji je ustvrdio da Komisija nije pravilno postupila kod dodjele mandata u NSRS ,a nakon što je utvrđeno da je Nini Bukejlović, iz SDS-a nezakonito dodijeljen mandat, koji joj je potom i oduzet.

Naime, CIK u ranijoj odluci nije vodio računa o tome da je pri raspodjeli preostalih mandata morao dodijeliti po jedan mandat iz redaBošnjaka i Hrvata , jer je iz reda tih konstitutivnih naroda nedostajao po jedan poslanik. Sud BiH je ukazao na to i CIK je danas ispravio svoju raniju odluku.

I, na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH.

Također, CIK je danas ustvrdio da je Sud BiH odbacio žalbe SDP-a i SBB-a na dodjelu kompenzacijskog mandata Miomirki Melank iz Naše stranke, te je Komisija današnjom odlukom potvrdila dodjelu mandata Melank u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Konstatirano je i da se Zikrija Duraković, aktuelni načelnik Bužima koji je na proteklim izborima bio kandidat za poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona izjasnio da prihvata poslanički mandat, te da će zbog toga u Bužimu morati biti održani prijevremeni izbori za općinskog načelnika.

U međuvremenu, kako se moglo čuti na današnjoj sjednici Komisije tamošnje općinsko vijeće odredit će ko će mijenjati Durakovića, a to ne mora isključivo biti neko od vijećnika ili uposlenika uprave.

S druge strane načelnici Goražda i Trebinja Muhamed Ramović i Luka Petrović koji su također osvojili mandate na općim izborima, poslali su CIK-u izjave da ostaju načelnici svojih općina.

Umjesto Ramovića u Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ući će Emina Mujagić,a umjesto Petrovića u NSRS ulazi Valerija Lakić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.