USPJESI

Nakon razbijanja 175 betonskih ploča glava me je boljela, ali vrijedilo je

Sve je to uradio za 55 sekundi i tako oborio svjetski rekord

Fenomenalan nastup na takmičenju: Belmin je ostvario svoj cilj. Screenshot

Piše: A. ČENGIĆ

14.11.2018

Dvostruki tekvondo prvak u Bosni i Hercegovini, višestruki međunarodni prvak, najbolji sportista grada Visoko 2011. godine, nosilac crnog pojasa treći dan... Brojna priznanja i nagade u 22 godine života pripale su talentiranom Belminu Osmanbegoviću iz Visokog. 

O ovom mladom sportisti region od proteklog vikenda ne prestaje pričati nakon što je u polufinalu hrvatskog “Supertalenta” u svega 55 sekundi glavom razbio 175 ploča od siporeksa i tako oborio svjetski rekord.

Odlična atmosfera

Belmin za “Avaz” kaže kako se na ovo takmičenje nije prijavio sam.

- Od organizatora sam dobio poziv za audiciju, koja je održana u junu, nakon što su na mom YouTube kanalu vidjeli šta sve mogu. Pokazao sam se odličnim i tako sam direktno prošao u polufinale. Eto, na kraju sam uspio oboriti rekord i taj sam uspjeh posvetio svom rahmetli ocu Seminu – govori Osmanbegović.


Ističe da je u polufinalnoj noći takmičenja atmosfera bila odlična, navijači su bili fenomenalni, a žiri oduševljen. Za razbijanje betonskih ploča glavom pripremao se dva mjeseca, a ističe kako ne bi uspio bez podrške trenera Muhameda Kahrimamovića, koji je vlasnik 12 Ginisovih rekorda u različitim disciplinama.

- Da budem iskren, glava me je malo boljela nakon nastupa, ali nisam imao vrtoglavicu i vrijedilo je. Ali, da bih ovako nešto uspio, nije dovoljna samo jaka glava. Na visokom nivou moraju biti i koncentracija, vještina, brzina i ravnoteža – pojašnjava mladi Visočanin.

Iako nije prošao u finale, kaže da je ostvario svoj cilj obaranjem svjetskog rekorda.

Tekvondo trenira već 15 godina

Trenutno u rodnom gradu volontira u Centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama. Kaže da su mališani odlični i da će im ubrzo uvesti čas sporta, koji će voditi zajedno s direktoricom škole Meldinom Ugarak.

Brojne ponude

Uz tekvondo, voli i biciklizam i plivanje, a nakon što je svojim vještinama oduševio region, priznaje da mu se javljaju brojne djevojke.

- Trenutno sam slobodan. Zovu me iz Njemačke, Hrvatska gori, cure se konstantno javljaju iz Zadra, Dubrovnika... – kroz smijeh nam govori Osmanbegović te dodaje da je već dobio poziv da bude model za jednu fabriku odjeće.

Podrška porodice  

Belmin ističe da mu je u svemu što radi, porodica uvijek bila najveća podrška.

- Mama i dvojica braće daju mi snage i motivacije za daljnja takmičenja. Već krajem godine nastupat ću u Sarajevu. Naime, 22. decembra u glavnom gradu održat će se noć Ginisovih rekorda, kad ću ponovo pokazati svoj talent – rekao je Osmanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.