EKSKLUZIVNO

Miroslav Lajčak za "Avaz": BiH se na velika vrata vratila u fokus EU

Piše: S. NUMANOVIĆ

20.11.2018

Nešto više od 90 minuta trajala je jučer rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Bezmalo svi ministri vanjskih poslova 28 država Evropske unije, okupljeni u Vijeću za vanjske poslove (FAC), detaljno su razgovarali o našoj zemlji.

S obzirom na to da je pred njima bila i rasprava o ratu u Jemenu i Ukrajini, zahtjev Danske da se uvedu sankcije Iranu zbog špijunaže te još cijeli niz drugih bitnih tema, vrijeme odvojeno za BiH svjedoči o makar početku bitne promjene klime u Briselu kada je naša zemlja u pitanju.

Vrstan poznavalac

Kako su nam prenijeli neki od učesnika FAC-a, temu o BiH otvorila je ministrica vanjskih poslova Hrvatske Marina Pejčinović-Burić. U fokusu njenog istupa bio je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Onda se za riječ javio Miroslav Lajčak. On je, kao vrstan poznavalac, bivši visoki predstavnik i prijatelj BiH, govorio o tome da je naša zemlja bitna za stabilnost regiona i da EU i SAD moraju pojačati angažman.

- Njegovo izlaganje potaklo je diskusiju među ministrima. Lajčak je dobio veliki broj pitanja i precizno je objasnio mnogo toga. Upozorio je svoje evropske kolege da BiH jeste bitna i da joj se mora obratiti posebna pažnja. Njegov stav da ono što funkcionira u Crnoj Gori, ne važi u BiH, posebno je potakao diskusije – prenosi nam jedan od učesnika FAC-a.

Sam Lajčak u razgovoru za „Dnevni avaz“ nije želio govoriti o tim detaljima. Potvrdio je da se veoma dugo razgovaralo o BiH.

- Vaša zemlja vraćena je pod lupu EU. Ovo je tek početak. Već naredni mjesec imat ćemo detaljne razgovore o cijelom Balkanu i onda ćete vidjeti da će svaki naredni mjesec do juna naredne godine BiH i Balkan biti u našem fokusu – kaže potpredsjednik vlade i šef slovačke diplomatije.

On nam prenosi da EU očekuje da se vlasti u BiH formiraju što prije te prenosi odlučnost iz Brisela da se našoj zemlji pomogne u napredovanju k članstvu u Uniji.

Dvije realnosti

- Od bh. političara očekujemo maksimum kako bi se poboljšao život stanovništva te zaustavio sve masovniji odlazak mladih, što nas veoma, veoma brine. Ne namjeravamo nametati nikakve reforme, već ćemo biti partneri bh. vlasti. Jasno je da u BiH imamo dvije realnosti – jedna je dejtonska, druga je briselska. Dugoročno, nemoguće je da obje realnosti opstanu. Dejtonska realnost oličena je u slučaju „Ljubić“, briselska je „Sejdić - Finci“. Mislim da su se mnogi u EU probudili. BiH se vratila na velika vrata EU. Jasno je da se mi moramo vratiti i angažirati i moj je dojam da smo svjesni svoje odgovornosti i da moramo raditi.

Konkretnih zaključaka nije bilo, ali je jasno da ćemo morati raditi na BiH i u BiH – istakao je Lajčak.

On je ocijenio da je debata o BiH „bila veoma ozbiljna“.

- BiH je postala tema koja zanima EU i tako će ostati – zaključio je naš sagovornik.

Razgovor s Pompeom

- BiH je vrlo specifična. Samo zajedno SAD i EU mogu napraviti neke rezultate i uspjeh – bila je poruka koju je Lajčak prenio američkom šefu diplomatije Majklu Pompeu (Michael), tokom prošlosedmičnog susreta u Vašingtonu.

Iako nije želio govoriti o detaljima tog susreta, naš je sagovornik stava da ćemo u narednom periodu vidjeti „više SAD i EU zajedno u BiH i na Balkanu“, a manje Rusije, Kine, Turske...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.