SKANDALOZNO

Budući pravobranilac Tuzle osuđivan zbog prevara

Iz biografije dostavljene vijećnicima izbrisani podaci da je Delić 1997. pravosnažno osuđen na dana zatvora

Delić: Favorit Jasmina Imamovića

E. SKOKIĆ

20.11.2018

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzle, zakazanoj za 21. novembar, vijećnici će, između ostalog, razmatrati i izvještaj Komisije za provođenje javnog oglasa za izbor gradskog pravobranioca. Komisija je Gradskom vijeću dostavila konačnu rang-listu kandidata na kojoj je prvoplasirani Mirsad Delić sa 50 bodova, a drugoplasirana Sabina Jusić sa 33.

Svi pravnici

U obrazloženju odluke vijećnicima je dostavljena i biografija Mirsada Delića. Slučajno ili ne, iz biografije su izbrisani podaci o tome da je Delić 1997. pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela prevare.

Zašto predsjednica Komisije Azra Sarajlić te članovi Edina Nožinović, Nina Popić-Nezirović, Almir Šuta i Omar Hadžić nisu dosljedno primjenjivali ispunjavanje posebnih uvjeta, među kojima je i onaj da pravobranilac mora biti ugledni član zajednice i da posjeduje najviše moralne osobine, nikom nije jasno. Posebno što u Komisiji sjede diplomirani pravnici.

Dosje o stanu

Osim po presudi za prevaru, Delić je u Tuzli poznat i kao favorit gradonačelnika Jasmina Imamovića, jer je svojevremeno iz ladice bivšeg šefa Službe za stambene poslove Faruka Ajaza, bez njegovog znanja, uzeo dosje o stanu Ninele Markudov u kojem od 1992. godine stanuje Jasmin Imamović s porodicom.

Zbog tog stambenog slučaja porodica Markudov tužila je Imamovića u Strazburu, a njen advokatski tim prije tri godine obnovio je postupak pred tuzlanskim sudom. No, nijedan od postupaka još nije završen.

Umiješanost Gorana Salihovića 

Salihović: Zaštita zeta

Radi obnove postupka advokati porodice Markudov od Kantonalnog tužilaštva Tuzla tražili su neophodne odgovore o ranije davanim lažnim iskazima u tom slučaju, ali ih nikad nisu dobili. Sve implicira da je u cijeli slučaj uključen i nekadašnji duboko kompromitirani glavni državni tužilac Goran Salihović, kojem je Mirsad Delić, navodno, zet.  

U Tuzli se pitaju i da li se imenovanjem Mirsada Delića zatvara krug, odnosno vraća li se „milo za drago“ osobama koje su u predmetu „Markudov“ lažno svjedočile, a među lažnim iskazima ima i onih datih pod prisilom.

Delić bez komentara

Kontaktirali smo i Mirsada Delića kako bismo čuli i drugu stranu priče, ali on je imao kratak komentar.

- Ne želim ništa komentarisati. Ni ono što ste vi ranije pisali, ni ovo što pišu internetski portali - rekao nam je jučer Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.