UNIVERZITET U SARAJEVU Održana tribina povodom 25. novembra

Ivo Josipović: ZAVNOBiH je uspostavio temelj bh. državnosti

Jedan od najznačajnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine

A. S.

Josipović: Ukazao na značaj ZAVNOBiH-a

Foto: S. Saletović


U svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu održana je tribina povodom jednog od najznačajnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Ovom prilikom je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske u mandatu od 2010. do 2015. godine, govorio o temi „75 godina ZAVNOBiH-a i ZAVNOH-a u kontekstu postojećih odnosa u regiji“.

On je kazao da u Ustavu Republike Hrvatske stoji jasno pozivanje na antifašizam i stvaranje jednog drukčijeg poretka okrenutog ka idejama evropskog antifašizama.

- U BiH 25. novembar obilježavate kao Dan državnosti, što ja veoma cijenim. Mi u Hrvatskoj bismo isto tako trebali više cijeniti odluke ZAVNOH-a jer je uspostavio temelje naše samostalnosti, kao što je ZAVNOBIH uspostavio temelje bh. državnosti. Odlukama ZAVNOBIH-a i ZAVNOH-a BiH i Hrvatska su statuirane kao države koje su slobodno odlučile ući u tadašnju Jugoslaviju i isto tako u jednom povijesnom trenutku odlučile izaći zbog okolnosti i problema koje je ta država imala. Uvijek sam isticao da je BiH nama najvažniji susjed, ne samo zbog više od 1.000 kilometara granice nego i svega što nas povezuje - izjavio je Josipović.

Prisutnima se obratio i Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji je skrenuo pažnju na važnost ZAVNOBIH-a.

- Iskustva suživota i zajedništva imaju svoju svrhu i povijesno opravdanje. Tako je i BiH 25. novembra 1943. godine voljom svojih naroda potvrdila svoju državnost na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, u svojim srednjovjekovnim granicama koje su među najstarijim u Evropi.

Ove historijske činjenice koje govore o osnovnom i najvažnijem obliku političkog organiziranja na prostoru BiH su neupitne i imale su ogroman značaj prilikom stjecanja nezavisnosti 1992. godine. Jedan od najvećih dometa ZAVNOBIH-a jeste i taj da je BiH kao država Bošnjaka, Srba i Hrvata nastavila svoju stogodišnju tradiciju multietničnosti, multireligioznosti i multikulturalnosti - kazao je Škrijelj.

NA VRH

Podijeli članak na