JUBILEJ

Centralna manifestacija obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a održat će se u Vijećnici

U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica

Vrijednosti ZAVNOBIH-a pokazuju neophodnost dekontaminacije javnog prostora. Arhiv

Avaz.ba

23.11.2018

Centralni događaj obilježavanja velikog jubileja "75 godina ZAVNOBIH-a – Memorija budućnosti" bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u nedjelju, 25. novembra, s početkom u 20 sati. U programu koji režira Dino Mustafić učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica, među kojima su Ranko Rihtman, Damir Imamović, Frenkie, Basheskia, brojni glumci i glumice, muzičari i muzičarke te  Kamerni mješoviti hor "LOLA" . Građani i građanke Bosne i Hercegovine direktan prijenos događaja moći će pratiti na BHT 1. 

Reditelj programa Dino Mustafić istakao je da vrijednosti ZAVNOBIH-a pokazuju neophodnost dekontaminacije javnog prostora od licemjerja i moralne bijede vremena i svijeta u kome živimo. 

- Što više vrijeme odmiče od ovog historijskog datuma i godine, značaj ZAVNOBIH-a postaje sve važniji za budućnost i opstojnost BiH u regionalnom i evropskom smislu. Zato se s punim pravom može reći kako ZAVNOBIH ne pripada historiji, već historija pripada njemu kao trajnoj vrijednosti izuzetno značajnoj za buduća pokoljenja - rekao je Mustafić te dodao da ZAVNOBiH razbija i nadvisuje ideološki reducirani dominatni narativ etnonacionalizma.

- Naš program će kroz multimedijalni sadržaj objediniti najznačajnije historijske fakte koji dokumentarno oslikavaju dramatičnost onog vremena kada su sve umne i progresivne snage imale viziju državnosti BiH-a - najavio je Mustafić.

Centralnom događaju obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a prethodit će današnje polaganje cvijeća na mjesta vječnog počinka predsjednika i sekretara ZAVNOBiH-a Vojislava Kecmanovića i Hasana Brkića, kao i otvaranje multimedijalne izložbe "Historija vrline" u Historijskom muzeju BiH večeras u 19 sati.


Značaj ZAVNOBIH-a postaje sve važniji. Press

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.