BIH

Mora li umrijeti jedan RVI da bi preživio demobilisani borac

Delić: Ne želimo više privremena rješenja

M.R.S.

24.11.2018

Savez RVI FBiH zahtijevat će da se konačno, nakon deset godina, poveća koeficijent za isplatu invalidnina, posebno zbog ratnih vojnih invalida koji su nezaposleni i koji primaju do 100 KM mjesečno, a takvih je veliki broj.

Istakao je ovo Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH.

- Deset godina je koeficijent blokiran. On je 0,94 i tražit ćemo od nove vlasti da se poveća na 1. Mnogo je onih s invaliditetom 20 do 50 posto, a primaju 47 do 100 KM invalidnine. Od toga se ne može živjeti. Od oko 30.000 RVI, sigurno je pola nezaposleno. To su mladi ljudi koji su ušli u rat i sada ih niko neće - kazao je Delić. 

Poručio je da su ove godine posljednji put pristali da novac, koji se uštedi u budžetu FBiH na osnovu smrti ratnog vojnog invalida ili člana porodice šehida i poginulog borca, ide za neku drugu kategoriju. Ove godine riječ je o devet miliona KM, o čijoj je raspodjeli nedavno postignut sporazum i danas na to Vlada FBiH treba dati saglasnost. 

- Tražimo trajna rješenja, da se za RVI poveća koeficijent, a da se za demobilisane borce iduće godine uspostavi fond. Ružno je što mora umrijeti jedan ratni vojni invalid kako bi preživio demobilisani borac - rekao je Delić i naglasio da je invalidnina koju primaju odšteta, koja im se isplaćuje u ratama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.