ALARMANTNO

Komora čeka predsjednika, licence doktora na čekanju!

Ovo pokazuje da je zdravstveni sistem opasno uzdrman, tvrde delegati

Dr. Gavrankapetanović: Jedini kandidat

A. NUHANOVIĆ

25.11.2018

Ljekarska komora Sarajevskog kantona u ponedjeljak prestaje s radom. 

Za ponedjeljak je trebala biti zakazana Skupština, na kojoj je dr. Ismet Gavrankapetanović trebao biti izabran za predsjednika. No, kako saznajemo, aktuelni predsjednik Komore dr. Raho Spahić nije zakazao sjednicu. 

Brojni delegati tvrde da dr. Spahić ne smije sazvati delegate dok se ne nađe protukandidat koji će dr. Gavrankapetanoviću stati na crtu.

Doktor Zaim Jatić iz JU Domova zdravlja, koji je bio pulen dr. Spahića i njegovih istomišljenika, povukao je kandidaturu. Kako Skupštine neće biti, znači da će Komora do daljnjeg raditi ilegalno.

 Jatićeva ostavka

- Ovo pokazuje da je zdravstveni sistem opasno uzdrman – kazao nam je jedan delegat.

On podsjeća da je novo rukovodstvo Komore trebalo biti izabrano prije dva mjeseca, ali je dr. Spahić iz neobjašnjivih razloga prekinuo Skupštinu nakon što su delegati izglasali da će predsjednika birati tajno.  

- To nije odgovaralo direktorici Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Sebiji Izetbegović. Ona je željela javno glasanje, što bi rezultiralo pritiscima na delegate. Tada je svojoj bliskoj saradnici dr. Enri Suljić i još nekim doktorima naredila da odu sa sjednice, pa nije bilo kvoruma za nastavak – govori naš sagovornik. On dodaje da Statut i Pravilnik ne traže dva kandidata za predsjednika. 

Obezglavljen i UO

Prestanak rada Komore velika je opasnost za ljekare u KS, jer je riječ o jedinom tijelu ovlaštenom za izdavanje licenci za rad ljekara. Također, Komoru više nema ko ni nadgledati u radu, jer je, kako saznajemo, ostavku podnijela i predsjednica Upravnog odbora.

 - Licenca za rad javni je dokument bez kojeg nijedan ljekar u KS ne može biti zaposlen, u suprotnom čini udruženo krivično djelo s poslodavcem koji ga zapošljava. Sada kada je i Upravni odbor ostao bez čelne osobe, možemo samo da se pitamo šta će biti s nama - ističe jedan od članova Komore.

 Ignoriranje odluke Suda 

Krajem 2016. delegati, zaposleni uglavnom u KCUS-u, održali su vanrednu izbornu skupštinu koju Statut Komore KS ne poznaje. Izabrali su nove organe, za predsjednika je imenovan Raho Spahić. Slučaj je okončan presudom Općinskog suda 17. marta prošle godine. Tada je, između ostalog, navedeno da je jedina legitimna i legalna komora ona u ulici Josipa Vancaša 11.  No, Spahić je naknadno Komoru preselio u krug KCUS-a, uprkos ovoj odluci Suda. Na naše pozive dr. Jatić i Spahić nisu odgovarali. 


Komentar bivšeg člana Komore dr. Stevanovića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.