TERORIZAM

Predložen pritvor za Muniba Ahmetspahića, saučesnika Mevlida Jašarevića

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bijega, kao i zbog toga da bi mogao ponoviti krivično djelo

Ahmetspahić: Ratovao u Siriji i Iraku

Avaz.ba

26.11.2018

Nakon ispitivanja Muniba Ahmetspahića (28), postupajući tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni koji je poznat i po nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina Džebhatu Nusra i ISIL. 

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti s drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD u oktobru 2011. godine.

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama ostvarena je značajna međunarodna saradnja s partnerskim institucijama SAD.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za krivično djelo organiziranje terorističke skupine i krivično djelo terorizam.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.