SARAJEVO

Konaković: Forto? Možda, ali od stranaka bh. bloka očekujemo kandidata za premijera

Većina koja se nazire nastojat će donijeti budžet u što kraćem roku, kazao je potpredsjednik Naše stranke

Konaković: Sada se baziramo na budžet. Arhiv

Piše: A. T.

28.11.2018

Nakon završetka sjednice Skupštine KS, novoimenovani predsjedavajući Elmedin Konaković (NiP) kazao je da je prvo u planu formiranje Vlade KS te da se ne može govoriti o reformskim zakonima i procesima s obzirom na trenutni proces tranzicije Vlade.  

- Naredni korak će biti ime mandatara koje će mi što prije dostaviti nova skupštinska većina KS. Mi smo napravili dogovore, hoće li to biti Edin Forto, ja to danas ne znam, to ćemo znati kada se završe kadrovske procedure unutar stranaka lijevog bloka – dodao je Konaković, naglasivši kako će prije 10. decembra imati imena mandatara i ministara.

Istakao je da je trenutno veliki problem budžet KS te da čak postoji mogućnost da taj nacrt bude ponovo povučen.

- Ako se desi da napravimo kolegij i zakažemo sjednicu, nemamo nikakve garancije da gospodin Zolj neće doći i reći mi da opet analiziramo šta misli ova nova parlamentarna većina – rekao je Konaković.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić kazao je da je izbor rukovodstva usaglašen koalicionim dogovorom.

- Uprkos raznim opstrukcijama koje su se odnosile na proceduralna pitanja, uspjeli smo izabrati rukovodstvo za koje se nadamo i vjerujemo da će ispuniti naša očekivanja i raditi u skladu s onim zacrtanim ciljevima i mjerama koje smo već usaglašavali na sesijama koje je imalo šest stranaka – rekao je Marić.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a, kazao je da je tokom imenovanja rukovodstva Skupštine čudno da je Klub SDA imao svog člana Smiljanu Viteškić, ali da je ipak nije podržao.

- Vjerovatno su očekivali da ćemo mi blokirati takav izbor jer je njihov kandidat izabran žrijebom, a ne voljom naroda. Mi to nismo uradili, pokazali smo praksu koja je za SDA nepoznata. Mi ne blokiramo procese, poštujemo sve zakonske akte, a SDA je na kocku dobila člana rukovodstva – rekao je Stojanović.

Edin Forto, zastupnik Skupštine KS, na brojna pitanja novinara je li on novi premijer KS, kazao je da ne može ništa reći o imenu novog mandatara te da će javnost nove informacije imati naredne sedmice.

Kada je u pitanju budžet Kantona, Forto je istakao da će većina koja se nazire potruditi da se što prije donese budžet da oni koji ovise o isplatama s budžeta ne bi imali problema u prvim mjesecima naredne godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.