GREGORIJANSKI KALENDAR

Brojni bh. zvaničnici čestitali Božić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poželio je uz božićnu čestitku iskrene želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje

Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Nikola Špirić. Luka Stanzl / PIXSELL - Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

25.12.2023

Brojni zvaničnici iz BiH čestitali su katolički Božić nabiskupu vrhbosanskom mons. Tomi Vukšiću i katolicima u BiH i inozemstvu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poželio je uz božićnu čestitku iskrene želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

- Neka i ovaj Božić bude obilježen u duhu solidarnosti i tradicije međusobnog uvažavanja i poštovanja u našoj domovini. Ovi praznični dani su prilika za jačanje veza i zajedništva u Bosni i Hercegovini, koju svi građani u našoj domovini trebaju iskoristiti na najbolji način. Moja želja je da Božić provedete u pozitivnoj atmosferi i na najljepši mogući način u krugu porodice, prijatelja i komšija. Želim Vam da i ovaj praznik bude ispunjen dobročinstvom, duhovnim mirom i radošću. Čestit Božić - stoji u čestitki člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Važnost zajedništva

Zajedničku čestitku su uputili Vlada i Skupština KS.

Čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni zastupnici i ministri, uputili su čestitku svim katolicima u Bosni i Hercegovini, te vjernicima poželjeli da im blagdanski dani budu ispunjeni radošću, ljubavlju, mirom, toplinom porodice i dragocjenim trenucima zajedništva.

- Božić je vrijeme koje nas podsjeća na važnost zajedništva, suosjećanja i ljubaznosti prema drugima. Neka ovaj blagdan bude prilika da jačamo veze unutar naše domovine, te da gradimo mostove razumijevanja i solidarnosti - navodi se u zajedničkoj čestitki.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti KS su katolicima za Božić poželjeli prosperitet, zdravlje i radost u domovima ispunjenim porodicom, prijateljima, smijehom srećom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić uputio je, također, prigodnu čestitku povodom blagdana Božića.

- Dragi sugrađani, naša i vaša vizija treba biti jasna, a to je izgradnja stabilne, sigurne i prosperitetne države. Države ustavno jednakopravnih, konstitutivnih naroda i njenih ostalih žitelja, u kojoj svaki pojedinac ima mogućnost napredovati i stvoriti dom te u njemu čuvati i podizati ono najvrednije – svoju obitelj. Upravo u duhu zajedništva, međusobnog poštovanja i opredjeljenja za miran suživot, želim da dočekate ovaj Božić. Stoga, još jednom, svemu katoličkom puku želim čestit i blagoslovljen Božić, a svim građanima Bosne i Hercegovine sretnu i uspješnu 2024. godinu - navodi se, uz ostalo, u čestitki.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović uputila je božićnu čestitku vrhbosanskom nadbiskupu Tomi Vukšiću.

- Povodom nastupajućeg Božića i Nove godine, Vama i svim vjernicima koji praznik Hristovog rođenja slave po Gregorijanskom kalendaru, upućujem iskrene čestitke, uz želju da ga proslavite u dobrom raspoloženju, okruženi porodicom i prijateljima. Neka duhovna snaga najradosnijeg hrišćanskog praznika bude putokaz da, u atmosferi sloge i razumijevanja, osnažimo vjeru u zajednički život oličen u poštovanju različitosti, uvažavanja i tolerancije. Uz najbolje želje da predstojeće praznične dane provedete u miru, zdravlju i u duhu jevanđeljskog praštanja, pozdravljam vas radosnim pozdravom: Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina - navodi se u čestitki Željke Cvijanović - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vrijednost praštanja

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić čestitao je Božić vrhbosanskom nadbiskupu monsinjoru Tomi Vukšiću, biskupima, sveštenstvu, redovništvu, svim rimokatolicima i ostalim hrišćanima u Bosni i Hercegovini koji praznuju prema gregorijanskom kalendaru.

- Povodom Božića upućujem Vam iskrene čestitke u ime Narodne skupštine RS i u svoje lično ime. Neka nas jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika podsjeti na neprolazne vrijednosti praštanja, poštovanja i tolerancije i neka nam bude putokaz u bolje i pravednije društvo. Svim vjernicima želim da Božić proslave sa svojim najbližima u miru i dobrom raspoloženju. Srećan Božić i Nova godina - naveo je predsjednik Stevandić u čestitki - saopćeno je iz NSRS.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom Tomi Vukšiću povodom nastupajućih blagdana.

- U ime Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, izražavam Vama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini čestit Božić, sa željama da blagdan provedete u dobrom zdravlju, zadovoljstvu, okruženi najmilijim, porodicom, komšijama i prijateljima. Neka ovaj blagdan radosti i zahvalnosti donese mir, ljubav i saosjećanje koje će obasjati našu Bosnu i Hercegovinu. Želimo da Božić ojača duhovnu snagu svih nas i donese mir duši, radost srcu i porodici, te neka protekne u duhu solidarnosti, optimizma i ispunjenju ljudskih potreba - navodi se u čestitki, prenosi Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić uputio je čestitku nadbiskupu vrhbosanskom monsinjoru Tomi Vukšiću i svim katolicima u Bosni i Hercegovini.

- Upućujem Vama i svim katoličkim vjernicima najiskrenije čestitke povodom velikog praznika Božića sa željom da radost Božića u miru, sreći i dobrom zdravlju podijelite s porodicama, rodbinom i prijateljima. Čestit i blagoslovljen Božić - navodi se u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma (PSBiH) Denisa Zvizdića.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić čestitao je, također, katolicima Božić.

Blagdan nade, života i mira

- Povodom Božića, svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti upućujem iskrene čestitke, uz želju da praznik proslave u miru, sreći i blagostanju sa svojim najbližim - piše u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića, saopćeno je iz PSBiH. 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom blagdana Božića, uputio je u ime Vlade i svoje ime, čestitku svim katolicima u BiH i nadbiskupu Vrhbosanskom Tomi Vukšiću.

- Božić je blagdan nade, života i mira. Blagdan rođenja Isusova je vrijeme u kojem se svjetlo spokoja, nade, radosti i topline koja obasjava domove vjernika prelijeva na cijelu našu zajednicu - naveo je Nikšić.

Poželio je da u duhu ovog blagdana dani pred nama budu ispunjeni ljubavlju, srećom i uzajamnim dijeljenjem radosti koju on donosi.

- Želim da i ovaj Božić dodatno učvrsti naše zajedništvo, podsjeti nas na ljepotu života u našim različitostima, a u domove svih ljudi u našoj zemlji donese sreću, radost i blagostanje. Čestit i blagoslovljen Božić ‎- poručio je federalni premijer Nermin Nikšić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je čestitku uposlenicima Ministarstva, policijskim i državnim službenicima te katolicima povodom Božića.

- Želim da ovaj praznik donese radost u vaše domove, ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i napredak. Provedite Božić u miru, sreći i dobrom raspoloženju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama, vodeći računa o bezbjednosti vaših najmilijih - naveo je Nešić u čestitki, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.