SARAJEVO Sjednicom predsjedavao reisu-l-ulema

Vijeće muftija: Islamska zajednica u BiH pod stalnim atakom zlonamjerne kampanje iz Hrvatske

Rad naše zajednice je transparentan i njeni stavovi se iznose javno i odgovorno

MINA
29.11.2018 16:44

Sa današnje sjednice Vijeća muftija

Foto: MINA

Na današnjoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održanoj u Sarajevu raspravljalo se o zlonamjernoj kampanji koju vode zastupnici ekstremističke političke opcije u Hrvatskoj i BiH, a čija je meta Islamska zajednica i islamski identitet Bošnjaka, navodi se u saopćenju Vijeća muftija nakon današnje sjednice. 

Muftije su konstatirale da se već duže vrijeme, naročito nakon objavljivanja zvaničnih rezultata netom održanih izbora u BiH, Islamska zajednica podvrgava grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antievropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim zvaničnicima susjedne države, ali i domovine. 

Muftije su saglasne da je sada postalo očito da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji.  

Islamska zajednica u BiH se opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizirano i svjesno uplitanje u izborni proces, i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova.

Vijeće muftija podsjeća javnost da su se članovi Vijeća iz BiH javno oglasili pred izbore s jasnom porukom članovima Zajednice i da je rukovodstvo zajednice u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces. I danas muftije Islamske zajednice u BiH odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neosnovane. 

Rad Islamske zajednice u BiH je transparentan i njeni stavovi se javno i odgovorno iznose i ona ne funkcionira na principu zavjera i tajnosti.

Islamska zajednica se suzdržala od trijumfalizma nakon što su iste politike, koje danas targetiraju Islamsku zajednicu i koje se pokušavaju oživjeti, pred međunarodnim sudom pravomoćno presuđene za udruženi zločinački poduhvat. 

Zvaničnici Islamske zajednice su činili sve da se pred međunarodnim i domaćim sudovima dokazani organizirani i sistematski zločini nad našim narodom i državom ne bi upotrebljavali zarad bilo kakvih političkih ciljeva, a sve s ciljem očuvanja dobrosusjedskih odnosa i nastojanja da se povrati izgubljeno povjerenje. Nažalost, takav naš stav su neki, čini se, razumjeli kao znak naše slabosti. Stoga je Vijeće muftija dalo podršku rukovodstvu Islamske zajednice da poduzme sve korake kako bi se Islamska zajednica zaštitila od lažnih optužbi i kleveta - navodi se u saopćenju Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH.

NA VRH