POTVRĐENO

Sporazum sa SAD koji je Bakir odbio razmatrat će novo Predsjedništvo

Onog trenutka kada određeni putnik uđe u sistem, službe i jedne i druge države moći će unaprijed razmjenjivati podatke

Mektić: Pojačati sigurnost. Arhiva

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

29.11.2018

Vijeće ministara BiH nedavno je utvrdilo prijedlog kojim se stvara osnov za zaključivanje Sporazuma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD o saradnji u borbi protiv međunarodnog terorizma i kriminala i prijetnji po državnu sigurnost, prvenstveno kroz razmjenu putničkih informacija. Riječ je o sporazumu koji je Vijeće ministara već jednom razmatralo u formi memoranduma i uputilo ga Predsjedništvu BiH na usvajanje. 

Pod oznakom „hitno“

No, donedavni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tada nije htio dati saglasnost da se memorandum uopće nađe na dnevnom redu kolektivnog šefa države, o čemu je „Avaz“ već pisao, iako je došao s oznakom „hitno“. Na taj način spriječeno je potpisivanje ovog memoranduma koji je već mogao biti na snazi i unaprijediti sigurnost prvenstveno BiH, ali doprinijeti i globalnoj sigurnosti.

Razlozi Izetbegovićevog odbijanja da saradnja BiH sa SAD što prije zaživi nikome nisu poznati, jer Predsjedništvo o tome nije zvanično obavijestilo ni Ministarstvo sigurnosti, koje je u međuvremenu Vijeću ministara uputilo prijedlog sporazuma koji definira tu saradnju. Kako nam je potvrdio Dragan Mektić, ministar sigurnosti, riječ je o izuzetno važnom dokumentu o kojem će sada odlučivati novi saziv Predsjedništva.

Zna samo Svevišnji

- Njegovim potpisivanjem blagovremeno ćemo imati informacije o svim putnicima. To će funkcionirati tako da će kompletan sistem biti uvezan i s putničkim agencijama i onog trenutka kada određeni putnik uđe u sistem, službe i jedne i druge države moći će unaprijed razmjenjivati podatke. Time će se stvoriti preduslovi da se pravovremeno izvrše određene provjere za lica i samim tim će se pojačati sigurnost – naglašava Mektić.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da aktuelni saziv Predsjedništva BiH prihvati sporazum koji je otišao na usvajanje i smatra li da će ga prihvatiti predsjedavajući Milorad Dodik, Mektić je u svom stilu, kratko prokomentirao:

-To samo Svevišnji zna i niko ne može predvidjeti Dodikovu reakciju na bilo šta, pa ni na ovaj sporazum.

Primjena na dugom štapu  

Mektić kaže da, kada je u pitanju suština ovog dokumenta, ona je ista u odnosu na raniji memorandum i jedina razlika je u proceduri. Memorandum je, naime, mogao biti usvojen odmah nakon potpisivanja nadležnih bh. i američkih institucija, a sada će se o sporazumu prvo izjašnjavati Predsjedništvo BiH, a potom i oba doma Parlamenta BiH. Jasno je da su zbog konstituiranja vlasti u našoj zemlji njegovo usvajanje i primjena na dugom štapu. Stoga je još nejasnije zašto Izetbegović nije prihvatio memorandum. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.