KALKULACIJE

Kako bi mogle izgledati vlade kantona bez SDA

Proces formiranja vlasti predvodi SDP, praćen DF-om i Našom strankom, a priključile su im se i stranke političkog centra

Skupština Kantona Sarajevo: Imenovanje nove Vlade do 10. decembra. Arhiv

Piše: E. D. A.

3.12.2018

Pregovori o formiranju vlasti u većini kantona privode se kraju. U većini njih vlast će se, kako sada stvari stoje, formirati bez Stranke demokratske akcije, a cijeli proces predvodi SDP, praćen DF-om i Našom strankom. 

Ovom bloku priključile su se i stranke političkog centra: SBB, Narod i pravda, Nezavisni blok, A-SDA, PDA i NBL.

Zvanična potvrda

U procesu formiranja vlasti najdalje je otišao Kanton Sarajevo. Poznato je da je Edin Forto iz Naše stranke kandidat za premijera KS. Što se tiče raspodjele resora, lijevi je blok, osim premijera, dobio šest ministarstava, a blok političkog centra također šest ministarstava i predsjedavajućeg Skupštine.

Bloku političkog centra pripala su ministarstva kulture i sporta, za boračka pitanja, unutrašnjih poslova, finansija, privrede te obrazovanja i nauke.            

Lijevom bloku stranaka pripala su ministarstva za socijalna pitanja, za saobraćaj, prostornog uređenja, pravde, komunalne privrede i infrastrukture te zdravstva.

U Zeničko-dobojskom kantonu, također, još nije utvrđena zvanična raspodjela. No, prema posljednjim informacijama, tri su kandidata za premijera: Amra Mehmedić (NB) te Rifat Delić i Jasminko Kapić (obojica SDP).

Ministarstva finansija i za boračka pitanja trebala bi pripasti Nezavisnom bloku, dok će DF-u pripasti Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i još jedno ministarstvo. Stranka za BiH, koja ima jednog poslanika u Skupštini ZDK, također bi trebala dobiti jedno ministarstvo ili direktorsku poziciju

Jedno ministarstvo trebalo bi pripasti SBB-u, s obzirom na to da je već dobio mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Dva ministarstva - za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša te unutrašnjih poslova - mogla bi dobiti A-SDA. Ministarstva pravosuđa i uprave te zdravstva i socijalnog rada, privrede, poljoprivrede trebala bi pripasti SDP-u.

Nije definirano

U USK trenutno se vode intenzivni razgovori o finaliziranju završnog koalicionog sporazuma koji će, najvjerovatnije do kraja iduće sedmice, potpisati šest stranaka - A-SDA, SDP, DF, SBB, Naša stranka i Nezavisni blok. Prema dosadašnjim dogovorima, Mustafa Ružnić ostao bi na poziciji premijera.

Nezvanično saznajemo da će, ako ne bude izmjena, A SDA-Pomak voditi tri ministarstva - unutrašnjih poslova, građenja i najvjerovatnije obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Izvjesno, Zlatka Šepić ostala je na čelu Ministarstva finansija, a Adnan Alagić i dalje rukovodio Ministarstvom građenja.

Ministarsko mjesto trebao bi zadržati i Hazim Kapić iz DF-a. Privredu bi vodio Nezavisni blok, boračka pitanja SBB, dok pravosuđe još nije definirano.

Podjela resora u TK i BPK

Pregovori većine u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH, u toku su. Prema trenutnom stanju, mandatar će biti iz SDP-a, a glavni kandidati su Edin Delić, aktuelni načelnik općine Lukavac, i Dževad Hadžić, koji je bio nosilac liste SDP-a za Skupštinu TK.

Kada je riječ o resorima u Vladi TK, špekulira se da je SDP izrazito zainteresiran za MUP te Ministarstvo obrazovanja i nauke. I DF je, kako saznajemo, zainteresiran za resor obrazovanja, ali i za Ministarstvo za boračka pitanja.

Naša stranka, SBB i SBiH također mogu računati na ministarske pozicije.

U BPK vlast će najvjerovatnije formirati NBL, blok SDP – DF - Naša stranka, SBB, Nezavisni blok i Goraždanska priča, a kao najizvjesniji kandidat za poziciju premijera spominje se Emir Frašto iz SDP-a. Za sada nema ni špekulacija o tome kojoj bi stranci koje ministarstvo trebalo pripasti, niti ko će tačno činiti većinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.