NA LICU MJESTA

Stoltenberg: BiH ima Akcioni plan za članstvo u NATO

Za nas i EU taj region je od ključnog značaja, kazao je generalni sekretar tokom brifinga

Stoltenberg: Do BiH je da odluči hoće li iskoristiti ovu priliku. Avaz

Specijalni izvještač "Avaza" iz Brisela/ Sead Numanović

3.12.2018

12.00

Ponudom BiH da dostavi Godišnji nacionalni program (ANP), NATO je praktično pokazao spremnost da aktivira MAP za našu zemlju.

ANP ima pet oblasti i daje se zemljama koje su već u MAP-u. On pokriva politiku, ekonomiju, odbranu, sigurnost i vladavinu zakona, te resurse koje zemlja ima u svim segmentima. 

Uz to, ponudom ANP-a odnosi NATO-a i BiH sada se podižu na viši nivo. Umjesto dosadašnjeg sastanka u Briselu svake dvije godine, naša zemlja dobiva priliku za redovni susret na nivou Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) i prezentiranje učinjenog.

Upadljivo je bilo insistiranje Stoltenberga da je odluka upravo na BiH, a ne na NATO-u.

11.32


Nadam se da će BiH biti u stanju da prihvati našu ponudu i dostavi nam prvi nacionalni program, najavio je danas Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a. 

On je tokom brifinga za novinare najavio da će u srijedu ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a raspravljati o zapadnom Balkanu.

- Za EU i NATO zapadni Balkan je od ključnog značaja. Sa Federikom Mogerini (Federica Mogherini) razgovarat ćemo o situaciji u tom regionu - dodao je Stoltenberg.

On je ocijenio da Makedonija napreduje u svim reformama te je najavio potpisivanje sporazuma o njenom pristupanju u NATO savez.

- Očekujem od ministara da prihvate prvi nacionalni godišnji program. Do BiH je da odluči hoće li iskoristiti ovu priliku - rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje jednog novinara koje se ticalo BiH.

Inače, godišnji nacionalni program je dokument koji dostavljaju države koje imaju MAP status u NATO-u.

Na pitanje novinara "Dnevnog avaza" da li ponuda NATO-a za Sarajevo da dostavi prvi nacionalni program znači aktiviranje Akcionog plana za članstvo u ovom savezu, Stoltenberg je kazao:

- BiH ima MAP, sačekajmo da vidimo hoće li iskoristiti priliku koju smo im dali. Nadam se da će dostaviti program.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.